Регистрация

Аюрведа лечение чрез подправки

28 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 5520
Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха.

Подправките, освен да придават на ястията ни традиционен вкус и аромати за една цялостна завършеност, могат да бъдат използвани и като лекарства, заяви специалистът по аюрведична кухня Юрий Ковачев в предаването „Преди обед“ по bTВ с водещи Александър Кадиев и Десислава Стоянова. Експертът обясни, че всяка подправка си има функция в тялото, затова е полезно да овкусяваме ястията си с тях, независимо сладки или солани са те. Аюрведа е древна индийска система от действия с цел грижи за тялото, която цели да дари познания как трябва да разбираме явлениета в организма си и чрез какви дарове на природата можем да бъдем здрави и силни.

Според Аюрведа се предпочитат изсушените подправки, защото имат по-голяма сила, те действат по-мощно, но ако търсим бързо или моментално действие – пресните са по-подходящи. Най-траен ефект имат семената на растенията, но лечението с тях изисква повече постоянство и продължителност, преди да бъдат отчетени резултатите, обясни Юрий Ковачев.

ЧЕРНИЯТ ПИПЕР действа противопаразитно и като дизенфектант. В смляно състояние той полепва по лигавицата на червата, убивайки бактериите. В малки количества помага при язва, гастрит и стомашни проблеми.

КУРКУМАТА – нейният корен наподобява този на джинджифила, но е оцветен в червеникаво. Тя започва да се нарочва като Панацея, защото се откриват все повече и повече заболявания, с които може да се справи. Попадайки на дрехите тя ги оцветява в жълто и трудно се изпират, като има опасност от оставането на лекета. Куркумата е антисептична и е естествен антибиотик. С нея успешно се лекуват рани, като поръсените кървави петна хващат по-бързо коричка и не остават белези. Също може да се използва и за заличаване на стари белези. При диабетиците понижава нивото на кръвната захар, затова може да се приема профилактично и от хора, които не страдат от болестта, но обичат да си хапват сладкиши и десерти. Куркумата пречиства кръвта и спомага работата на черния дроб. След лечение с антибиотици, тежък стрес, претърпяни оперативни интервенции, за да се възстановят ензимите в тялото е добре всеки ден да се пие айран с куркума – в 200 мл. разбито кисело мляко с вода се слагат 3-4 щипки от подправката. Освен това куркумата потиска развитието на раковите клетки и забавя развитието на алцхаймер.

СОЛТА е полезна, стига да е в малки количества. Тя е носител  на соления вкус на ястията – един от шестте основни според Аюрведа. Тя отговаря за електролитния баланс и съдържа елемент вода, давайки шанс на другите вкусове да се изявят и да бъдат усетени.

АНАСОНЪТ помага за проблеми в стомаха, лекува коликите на малки дечица.

РЕЗЕНЕТО, познато още като ДИВ КОПЪР, има същите свойства като анасона, но за сметка на него е по-сладък и не отблъсква вкусово. Една лъжичка след ядене ще премахне тежестта в стомаха при преяждане, а ако се повтаря лечението ежедневно, ще се нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Предозирането на подправки е почти невъзможно, но с билките трябва да се внимава. Особено горчивият вкус на тревите е показателен, че с тях прекаляването може да доведе до отравяне. Затова човек, преди да премине на лечение с дарове от природата, трябва да е добре осведомен какво всъщност прави, съветва специалистът. 



ПОДОБНИ СТАТИИ

Подходящи подправки за постните гозби

С правилните подправки дори и постната гозба ще се хареса на любителите на мръвки и сирена.   виж още »

Тайните на българската шарена сол

Как се прави домашна шарена сол? Какво показва проверка на шарената сол в хранителната верига?   виж още »

Пет стълба на йога диетата

Йогийска диета за здраве, дълголетие, сила и смирение. 5 правила за хранене като йогите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта