Регистрация

Апитерапия за имунитет през зимата

21 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3527
Апитерапия за имунитет през зимата

Биоимуностимулатор с пчелни продукти дарява на тялото природен букет от всички необходими съставки.

Лечение чрез всичко, което произвеждат пчелите – така най-точно с няколко думи може да се опише алтернативната медицина Апитерапия, която става все по-популярна и набира все повече поддръжници в България през последните десетилетия. И наистина, методът е биолечение, в което не се прилагат изкуствено създадени съставки – цялата работа е оставена в „ръцете“ на жужащите трудолюбивки, които са способни да произведат богата гама от продукти за човешкото здраве и красота.

На проведените хранителни изложения в началото на месец ноември 2013 година в Интер Експо Център екип на kulinarno.bg се срещна с пчелари Илиеви от плевенско. Те са дългогодишни производители на всякакви продукти, използвайки пчелните дарове на личните си кошери. За нашите читатели възрастната двойка разказа за свойствата на т.нар. биоимуностимулатор, съставен по натурална рецепта със суровини от жилещите насекоми.

Основни съставки на вкусния лечител са мед, пчелен прашец, млечице, прополис и апиларнил. Неговата функция е да подобри работата на жлезите с вътрешна секреция, да повиши имунитета и съпротивителните сили на организма срещу атаките на болестите, да стабилизира метаболитните процеси в тялото и обмяната на веществата, да действа като серум за повдигане на настроението и прогонване на умората.

Пчелният биоимуностимулатор има вкус на мед и дъх на свежи растения и цветове. Консумацията му се препоръчва три пъти на ден по една лъжичка за възрастни, а „лечението“ се провежда два пъти в годината за по 1 месец. Подобни продукти на българския пазар могат да се намерят лесно, като има и родно производство, и внос. За да разберем откъде идват „вълшебните“ сили на пчелния медикамент, проследихме полезните свойства на всяка от петте му съставки.

Полезните свойства на меда са познати от дълбока древност. Той е обявен за жива храна, която директно се усвоява от организма, без да натоварва жлезите със секретиране при разграждането си. Богат на витамини и създаден без намесата на човешка ръка, той съдържа абсолютно чисти за човека вещества, които не тровят тялото, както правят повечето храни.

Цветният прашец има висока биологична стойност поради микроелементите, влизащи в състава му. Протеините в него надхвърлят съдържанието на тези в месата и животинските продукти, а разнообразието му от аминокиселини е благодат за тялото. Освен това не съдържа мазнини, които само натоварват организма. Особено полезен е за жени, решили да заченат, защото съдържа жизненоважната за здравината на утробата фолиева киселина. Цветният прашец трябва да претърпи млечно-кисела ферментация, преди да се използва като хранителна добавка, но тя не е свързана с добавянето на никакви химикали или суровини.

Пчелното млечице е доказано едни от най-мощните имуностимулатори на планетата. То се произвежда от млади, нелетящи пчели които имат ролята на дойки в кошера. С него се храни пчелата – майка, за да гарантира здравето и плодовитостта си. Съдържа богат набор от витамини и минерали и 18 свръхполезни за човека аминокиселини. Пчеларите го наричат още желе роял.

Прополисът е основния гарант за стерилността на кошера и неговата чистота и защитеност от атаките на бактерии. Той има силна антибиотична, регенерираща и обезболяваща функция, а при прием насърчава борбата на организма с външните дразнители. Представлява лепкава смес от растителни смоли, прашец и пчелна слюнка. Обявен е за един от най-мощните природни дизенфектанти.

Апиларнилът има силен успокоителен ефект и се добива от търтиевите личинки. Той регулира нервната система и лекува стресови състояния. Използва се от жени за облекчаване на предменструалния синдром или като лек при силни стресови ситуации. Все още се изучават неговите свойства при опити за пречистване от радиационни облъчвания.

 

Вижте и каква козметика може да бъде направена изцяло от пчелни продукти!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вредните страни на меда

Съществуват хора, за които медът е вреден и дори смъртоносен. Кой не трябва да яде мед и защо?   виж още »

Хранене при мръсен въздух

Кисело мляко и вода отмиват вдишаните замърсявания, а зеленчуците и плодовете борят свободните радикали.   виж още »

Как се отслабва с мед?

Медът е богат на лесноразградима енергия, витамини и микроелементи. Той е най-полезният букет за тялото.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта