Регистрация

Алкохолът засилва имунитета през зимата

20 Dec 2013   /     /   Видяна: 3622
Алкохолът засилва имунитета през зимата

Навикът да се обръща по чашка на вечеря предпазва от болести и заздравява защитните сили на тялото.

Зима е, а с нея се възобновява и навкът на вечеря да се пийва по една ракийка (някой хора и по няколко) или чаша вино. Сякаш студът е провокатор на поглъщането на алкохол, но може би отново тялото иска най-доброто за себе си; както твърдят редица учения за правилно хранене и природосъобразен начин на живот. В сезона на простудните и вирусните заболявания организмът се нуждае от силна имунна система, която да противостои на всички външни атаки върху здравето.

Учени от Калифорнийския университет доказаха, че алкохолът в умерени количества повишава устойчивостта на имунната система и дори засилва действието на противогрипните ваксини, към които някои хора прибягват през студените месеци. Екипът провел изследване върху маймуни от вида макак, на които вече били инжектирани активизиращите имунитета вещества. На една част от тях било давано доброволно да пият алкохол на вечеря. След месец се оказало, че маймуните, прихапващи в компанията на червено вино, водка или уиски са по-устойчиви при болестворни атаки, отколкото „трезвениците“ в групата. Повишаване на резистентността на тялото проявили и тези макаци, на които не били поставяни ваксини, но правили компания по чашка на своите събратя.

Изследователите смятат, че умерените количества алкохол, особено консумирани на вечеря, не биха попречили по никакъв начин на здрав организъм, който не е имал проблеми с пиенето в миналото си или не е от род, в който има регистрирани кръвни близки, страдащи от алкохолизъм. Дори напротив – чаша вино или 50 грама „твърдо“ при последното за деня ядене действат положително на тялото като подобряват кръвообращението, активизират мозъчната дейност, подобряват качеството на съня и най-вече начина, по който тялото усвоява полезните вещества и с тяхна помощ се бори с атакуващите го болести и настинки.

Затова, ако имате навика да си пийвате с вечерята, не го загърбвайте заради псевдоморални твърдения и съвети или под предтекст, че се грижите за здравето си. Ще е по-добре ако повярвате на поздрава „наздраве“, защото явно в него има доза истина.

Наздраве!

Вижте още:

Мезета за червено вино

Мезета за вино

Мезета за ракия

Мезета за водка

Мезета за бира

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бира и вино лекуват сърцето и разкрасяват

Експерти съветват да пийваме по малко биричка и винце всеки ден за здрава сърдечно-съдова система, хубава коса и кожа, устойчиви нерви и активен метаб виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

Алкохолът вдига социалната смелост на мъжа

Господата, които са привършили чашката, стават по-разговорливи, усмихнати и контактни. Това обаче не важи за дамите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта