Регистрация

Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

05 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 7500
Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

На Йордановден празнуваме Божието триединство и силата на водата на две тържества и множество обреди с вода.

 

На 6-и януари християните по света празнуват Кръщението на Исус Христос, познато още като Богоявление. В България денят е по-известен под името Йордановден, като едновременно се почита Божието триединство (Богоявление), кръщенето Христово, прочистващата сила на водата и делата на Йоан Кръстител, чиито личен празник е на следващия ден. Библията разказва, че на Йордановден Йоан Кръстител обредно потапя Исус Христос в река Йордан, а щом покръстеният божий син излиза от реката, човечеството е свидетел на Триединството Господине. Облаците се разтварят и от небето се показва лика на Бог, под него е синът му, а встрани литва бял гълъб – светия дух. Вярващите коленичат пред най-силните божествени прояви, събрани в едно пред очите им.

Три погачи със светена вода се месят на Йордановден. Още преди изгрев слънце жените в семейството отиват да наточат вода от близкия кладенец. Вярва се, че днес водата има магическа сила да пречиства злото, затова именно на този ден е покръстен Исус Христос. Налятата вода се освещава на сутрешната празнична литургия, а след това се прибира в дома, за да се извършат различни обреди с нея. Жените запретват ръкави, за да омесят три обредни питки – пищни и големи. Едната е за празника в дома, другата – за гостите, а третата за Бог, къщата, бездомници и бедни хора.

Рецепта за домашна празнично омесена питка с жива мая, мляко, масло и яйца

Докато жените месят, мъжете скачат в ледените води за здраве. Това е ритуал, изпълняван от народа ни от столетия, а атрактивността му прави България известна по света. В края на литургията, когато жените понасят светената вода към дома, мъжете и свещеника поемат на път към най-близкия водоем до населеното място. В студените води се хвърля разпятието, а мъжете скачат, за да го извадят. Вярва се, че всяко тяло, влязло в ледените водоеми, ще има здраве през следващата година. А героят, извадил кръста, ще занесе здраве на целия си род. Във възрожденския Калофер се играе и ледено хоро, в което имат право да участват само мъже. Но според традицията всичко, де е минало през вода в този ден, се е изчистило от болести и злини. Ето защо жените също спазват някои йордановски традиции.

Рецепта за домашна плетена празнична погача

Пръскане на жени, деца и млади двойки на Йордановден. Докато едни месят хлябове, а други плуват в ледените водоеми, то децата си играят, старите седят кротко, а влюбените и прясно оженените може и все още да спят. Дава се на децата да се пръскат със светена вода, а младоженците се будят с обредно заливане. Старците мажат рани и болежки с водата, а момите си замиват лицата за хубост. Преданието гласи, че дето капка се е докоснала, все изцеление, младост, късмет и сила ще донесе.

Домашна тържествена питка с коричка от семена

Първа вечеря на Йордановден. Още рания следобед семейството сяда на първата Йорданова вечеря. Оставя се пред вратата на къщата парче от едната погача за дома и бездомниците. Другата част от нея се слага на трапезата като молба към Бог да пази дома и хората в него. Втората питка се разчупва между хората от семейството. Може да се прекади, защото това е датата на третата кадена вечеря от зимните празници и първата за годината. По традиция трябва да има много и разнообразна храна, като част от нея остава за втората вечеря.

Рецепта за празнична питка с кисело мляко

Втора вечеря на Йордановден. След като семейството е хапнало заедно, прекадило и казало молитва, се отива на гости или се очакват гости. Ако в дома има именник, не се канят, но се очакват хора. Тогава се разчупва третата питка. Младите ходят с погача при кумове и кръстници, като носят още червено вино, колбаси и сирене. Целуват ръка на онзи, който е въвел в божията вяра душата или любовта им. А след това празникът може да продължи до много късно.

Екипът на kulinarno.bg  честити на Йордан, Йордана, Йорданка, Божан, Божана, Божил, Божила, Богомил, Богомила, Боголюб, Боголюба, Дан, Дана, Динко, Динка и техните производни с пожелания за здрава година, изпълнена с щастие, успехи, берекет и сбъднати мечти!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни традиции за трапезата и празника на Ивановден

Празнувайте на Ивановден – кръстете Иван предмет в дома, ако няма именяк на трапезата.   виж още »

На Йордановден водата има магическа сила

Три погачи със светена вода за здраве се месят на Богоявление. Извършват се обредни къпания, замивания и мокрения за здраве, щастие, късмет и плодород виж още »

На Йордановден се меси хляб със светена вода

На Богоявление водата е вълшебна и хората се мокрят за здраве.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта