Регистрация

Съвети за избор на цветовете за кухнята

19 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 1731
Съвети за избор на цветовете за кухнята

Какъв цвят мебели за кухня да избера и как да ги съчетая с цвета на стените и декорацията на стаята?

 

Кухнята е крепостта на всяка домакиня, мястото, където трябва да плува в свои води, доказвайки майсторството си в изкуството за създаване на храна. Ала за да бъде творецът наистина творец, му е нужна творческа среда, изпълнена с вдъхновение и комфорт. Ето защо кухнята трябва да се боядисва и обзавежда с умисъл. Какви цветове са подходящи за кухненското обзавеждане – събрахме мнения на експерти и правила в съчетанията, за да може всеки сам да се ориентира според предпочитанията си.

 

Цвят на стените в кухнята. Тук можете да съчетаете до три цвята, като максимум два може да са водещи. Едноцветните кухни не са демоде. Най-важното е багрите да не бъдат прекалено тъмни, защото ще погълнат светлината и ще донесат усещане за намалена пространственост. Сред предпочитаните краски са жълто, зелено, оранжево, розово и лила. По-комерсиалните варианти предлагат кремаво, а съчетание между изчистеност и стол ще получите, ако се спрете на белия цвят. Експертите НЕ препоръчват кухни в синьо. Ако съчетавате два цвята, спрете се на комбинация от топъл и студен. Топлите са оранж, червено и жълто, а студените – зелено и лилаво. Ако добавяте трети цвят, нека бъде в семпло количество – фризове, кантове, комин. Този цвят може да е силно крещящ, като е добре да го съчетаете с цвета на завесите, постелката, фугите или някоя друга плочка.

 

Цвят на пода в кухнята. Той се съчетава идеално с този на плотовте, като можете да изберете между сходни и напълно еднакви. Колкото по-тъмен е, толкова по-трудно ще си личат замърсяванията. Нека всеки за себе си прецени дали визуалната липса на зацапването е позитив или негатив. Ако са плочки, най-добре съчетайте тъмен цвят със светла фуга или обратното. Ако слагате килимче, търсете сходност с пердета, покривки, възглавнички, фризове, дограма, но не с цвета на пода под него. Бялото не се препоръчва, защото много бързо ще се ликьоса крещящо и безвъзвратно.

 

Цвят на кухненските мебели. Настоящата мода съветва при двуцветна стена основният корпус на мебелите да сходства с цвета на срещулежащата стена. Добре е да е няколко тоналности по-тъмен, ала ако смятате да поставяте по-тъмни от корпуса плотове, търсете осреднено решение. Друго важно правило е, че плотове и мебел не бива да са в еднакви или сходни цветове. Контрастът между тях се счита за красота.

 

Избор на плотове за кухня. Дали драстично по-тъмни или доста по-светли от оснвната мебел, те трябва да се връзват с цвят в стаята. Както вече обяснихме, най-лесно е да ги съчетаете с пода, но можете да проявите още въображение, като ги приобщите към цвета на фризовете, фугите, пердетата или прилежащата стена. Важно при плотовете е да не бъдат дюсни, защото първите износвания ще започнат да се забелязват много скоро. За радост по-голямата част от предлаганите в магазините термоплотове са с шарки и ламета по тази причина. Ако плотовете са грапави, рискувате в тях да се задържат повече нечистотии. Съветваме да се спрете на гладки.

 

Украса на кухнята. В кухненското обзавеждане навлиза мода на шарените мотиви и орнаменти. Става въпрос за индийски шарки, фризове, украса за стенни плочки. Ако искате подобен признак на себеизява да краси стаята ви, съчетайте го със завесите или просто си вземете лепяща се украса за плочки. Така при евентуално разколебаване ще успеете да я махнете. По правило прекалено шарените кухни не се приемат за стилно и красиво декорирани. Най-добрата украса е от открити рафтове с шишенца подправки, закачени лъжици по стените или саксии с пресни билки. Придава уют, уравновесеност и стил.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се варят зеленчуци без да се скашкат и изгубят цвета си?

Правилно готвене на зелени зеленчуци за запазване на цвят и текстура.   виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

Разбивачи на митове в кухнята

Суровите домати никога не се заливат с оцет, риба с млечни продукти е невъзможна комбинация, а десертът никога не се яде преди основното са остарели з виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта