Шоколадова торта с ванилов сос
Сладкиш с бренди и ванилови шушулки.
Необходими продукти:
- 300 г черен шоколад (съдържание на какао 60-70%)
- 200 г масло
- 1 с.л. бренди
- 150 г захар (100 г бяла захар и 50 г тъмна кафява захар)
- 70 г обикновено брашно
- 4 яйца
- 2 яйчени жълтъка
- 250 г мляко
- 1 и половина с.л. захар
- половин ванилова шушулка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Разтопете черния шоколад с масло и бренди на водна баня в тенджера с вряща вода.
3. Разбийте яйцата със захарта, докато станат светли на цвят.
4. Добавете брашното, разбъркайте с дървена лъжица, а после сложете разтопения шоколад с маслото и брендито.
5. Изсипете сместа в намаслен и набрашнен кръгъл съд за печене на торта и печете за 25-30 минути.
6. След като извадите от фурната, оставете да се охлади.
7. За ваниловия сос, загрейте млякото на водна баня с ваниловите шушулки (разрязани по дължина), без да оставяте да кипне.
8. Разбийте яйчените жълтъци и захарта, докато станат бледи и пухави, продължете да разбивате и постепенно добавете горещата млечна смес, като бъркате постоянно, докато сосът се сгъсти. Не оставяйте соса да кипне.
9. Сервирайте охладен към шоколадовата торта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ