Регистрация

Специална френска ягодова торта



Специална френска ягодова торта
Трудно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 2804

Многопластова торта с белтъчени блатове, ягодово желе и баварски крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 26.05.2017

Празнична и богата торта с ягоди, желе, крем и ефирни блатове се готви в кухнята на Бон Апети, където Лора и Стоян усилено се трудят, за да направят многопластов и многокомпонентен сладкиш с френска нотка и изящни редове с различен вкус. Ако искате да направите бърз сладкиш - това НЕ е вашата рецепта, но ако желаете да блеснете с възхитителен домашен десерт, можете да опитате да създадете този сладкарски шедьовър.

Първо се приготвят блатовете от смлени на брашно филирани бадеми с шамфъстък и пудра захар. Полученият прах се смесва с разбито яйце, после към него се добавят подсладени бити белтъци на сняг и накрая се запечатва с масло. От тази микстура се пекат два блата, а докато те са във фурната, можете да преминете към оставащите част от готвенето.

Ягодовото желе се прави сравнително бързо. За него се разполовяват ягоди и се кипват със захар. Следва да се пюрират, да се добави желатин и да се излее в калъп, заедно с който желето да се стегне хубаво във фризера. Важно е да имате еднакви по размер тави, в които да печете блатовете и да правите желето, за да не се налага да нарушавате целостта им с изрязването на по-следващ етап.

После идва ред на баварския крем, който представлява млечна смес от прясно мляко и животиснка сметана, ароматизирана с ванилия и обогатена със смлени на прах шамфъстъци. Тя се добавя към разбити със захар жълтъци, а след това се стяга с добавката на желатин. Този крем се изсипва върху ягодовото желе, но чак след като се е стегнало добре. Всичко се връща обратно на хладно, а готвенето не спира до тук.

Правим и ягодов мус като отново кипваме ягоди със захар, пюрираме ги, сгъстяваме с желатин, но този път разреждаме с течна животинска сметана. Сега остава само да сглобим сладкиша.

Първия блат се намазва с портокалов ликьор и част от ягодовия мус. Отгоре се захлупват двата залепени един за друг реда от ягодово желе и баварски крем. Следва втория блат, пак ликьор и остатъка от муса. После тортата се оставя в хладилник докато се стегне хубаво, а накрая се разрязва и се декорира по желание, като Лора и Стоян предлагат украса от бита сметана с парчета ягоди и счукани ядки.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта