Регистрация

Шоколадов кейк с кафява захар и орехи

Шоколадов кейк с кафява захар и орехи
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 3895

Парченца черен шоколад и ядки надничат от кейка ви.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ¼ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. какао
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. масло, разтопено
  • 2 с. л. олио от рапица
  • 2 яйца
  • 2 белтъка
  • 1 ½ ч. ч. кисело мляко (може и сметана)
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • ¾ ч. ч. захар
  • 60 г тъмен шоколад
  • 1 с. л. пудра захар (по желание)

За ореховия слой:

  • 1/3 ч. ч. нарязани орехи
  • 1/3 ч. ч. кафява захар
  • 2 с. л. масло, разтопено

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С и намажете кръгла форма за кекс с дупка с мазнина, за да успеете лесно да извадите кекса когато е готов.

2. Разбъркайте в купа брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера и ги пресейте в друга купа. Отделно разбийте разтопеното масло, олиото, след което добавете яйцата и белтъците. Разбъркайте и добавете киселото мляко, ваниловия екстракт и захарта. Разтопете шоколада в микровълновата за 30 секунди, разбъркайте, пуснете пак за 30 секунди и така докато се разтопи. Прибавете го към тестото. Добавете сухите съставки и разбъркайте докато се смесят добре, като внимавате да не го разбърквате прекалено много. Разбъркайте разтопеното масло, орехите и кафявата захар. Излейте половината от тестото във формата и изсипете отгоре орехите, след което добавете и останалата част от тестото.

3. Запечете за 35-40 минути и проверете с клечка за зъби (трябва да излезе чиста). Охладете кекса върху решетка както е във формата за 15 минути, след което го обърнете и извадете върху решетката (ако не излиза, отделете го внимателно с нож от стените). Наръсете с пудра захар (по желание).

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
4
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта