Регистрация

Шарени пуканки с карамел

Шарени пуканки с карамел
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1685

Домашни карамелизирани пуканки със захар.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г пуклива царевица
  • олио
  • сол
  • 2 ч.ч. захар
  • 50 г масло
  • 1/2 ч.ч. вода
  • боя за храна на капки или прах

Начин на приготвяне:

1. Изберете си тенджера за пуканките с равно дебело дъно и капак. Изберете и тава, в която да могат да се рзстелят в голямо количество.

2. Сипете олио в тенджерата колкото да намазни цялото дъно без да го покрива плътно. Добавете щипка сол и сложете да се загрява на най-висока сила на котлина.

3. Щом усетите аромата на олиото, изгасете котлона и добавете в тенджерата толкова пуклива царевица, че да покрие дъното, но без да се застъпват отделните зрънца. Захлупете с капака и разтръскайте, за да се подредят зърната.

4. След по-малко от минута ще чуете първите залпове. После ще зачестят. Когато мине пикът на гърмежите, хванете тенджерата за дръжките и капака и раздрусайте. Така ще се опукат и последните зрънца. Щом гърменето е през повече от 4 секунди, време е да изсипете пуканките в предвидената тава. Можете да забършете тенджерата с домакиснка хартия и да повторите упражнението още един-два пъти, за да е сигурно, че хрупотевиците ще стигнат за всички.

5. В касерола изсипете захарта и водата, добавете маслото и пуснете да се загрява на умерен огън. Разбърквайте периодично. Трябва да кипне. А след това на слаб огън да ври до получаването на светъл карамел. Оцветете го с желаната от вас боя.

6. Залейте пуканките с горещия карамел и изчакайте да се охладят.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта