Регистрация

Шаран с ориз, праз, стафиди и ядки ала шеф Манчев

Шаран с ориз, праз, стафиди и ядки ала шеф Манчев
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 11981

Пълнена риба за Никулден с оризова запръжка от праз лук, орехи, сушени плодове и билки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е от личния „инвентар“ на шеф Иван Манчев. С нея кулинарният специалист се включи в кампанията Манчев срещу Шишков, която има за цел да промотира охладената риба за Никулден, която се продава във верига хипермаркети ЛИДЛ.

Необходими продукти:

  • 1 шаран (малко над 1,5 кг)
  • 100 грама бланширан ориз – дългозърнест (специалистът се спря на Tiradell)
  • 50 грама орехи
  • 50 грама стафиди (манчев сложи Belbake)
  • 150 грама праз лук (1-2 стръка)
  • 50 мл зехтин (Иван Манчев избра Promienna)
  • сол и черен пипер на вкус
  • стръкче пресен девисил
  • ½ връзка магданоз
  • лимон и магданоз за украса

Начин на приготвяне:

1. Почистете хубаво рибата и я обтрийте вътрешно и външно със сол и черен пипер.

2. Пригответе плънката като настините предварително празия лук, стафидите и магданоза. Загрейте зехтина и изсипете в него първо лука, след това добавете магданоза, девисила и ориза, заедно с 200 мл вода. Оставете да се готви на тих огън като периодично разбърквате докато течността се абсорбира. След това добавете стафидите и ядките и подправете със сол и пипер. Така плънката е готова.

3. Напълнете шарана със запръжката, зашийте го и го сложете в тавичка, като увиете хубаво с алуминиево фолио.

4. Печете 1 час на 180 градуса, след това развийте рибата и допечете на 220 градуса докато кожата стане хрупкава, кафеникава и неустоимо апетитна.

5. Поднесете с резени лимон и наситнен пресен магданоз.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
10
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
2
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта