Регистрация

Чауанмуши - японско ястие със скариди и пилешко

Чауанмуши - японско ястие със скариди и пилешко
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2947

Задушени на пара скариди с яйца в гювече.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4-8 малки скариди
  • 1 бр. пилешки гърди
  • малък морков (около 5 см)
  • 2 гъби шийтаке
  • 4 ядки от гинко (може и от консерва)
  • 5 или 6 стръка детелина (по желание)
  • 4 резена рибено камабоко (вид сурими, което може да се намери в японските магазини)
  • 4 малки яйца
  • саке
  • сол

За сместа:

  • 2 1/2 ч.ч. бульон
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. светъл соев сос
  • 1 ч.л. мирин
  • 30 мл саке

Начин на приготвяне:

1. Почистете скаридите от вените и ги сложете в малка тенджерка. Прибавете 1 с.л. саке, 2 с.л. вода и щипка сол и оставете да къкри като бъркате, докато цялата течност се изпари. Обелете скаридите.

2. Ако не използвате консервирани ядки от гинко, махнете черупките им и ги сложете в малка тенджерка. Прибавете вода колкото да ги покрие, както и щипка сол и сварете. Обелете ядките, като махнете тънката ципа около тях. Ако използвате ядки от консерва, просто ги отцедете и заделете.

3. Нарежете моркова на филийки от по 0,2 см с форма на цветче (с върха на ножа изрежете малки триъгълничета около моркова, но ако не успеете, просто нарежете на кръгчета). Сварете морковите в леко подсолена вода за кратко.

4. Изрежете пънчетата на гъбите шийтаке и ги нарежете на тънки филийки.

5. Махнете кожата на пилешкото филе, нарежете по диагонал и поръсете със сол и саке.

6. Разбийте яйцата в купа, но без да правите на пяна. Прибавете всички необходими продукти за сместа и предецете през сито.

7. Сложете пилешкото в чашки за сервиране и налейте яйчената смес до около 60 от 70% ръба. Прехвърлете купичките в предварително загретия съд за варене на пара. Варете на силен огън за около 1 мин., без да затваряте напълно капака.

8. След това намалете огъня на слаб за 6 до 7 мин. и оставете да се готви покрито.

9. Когато повърхността се втвърди, сложете гъбите шийтаке, камабокото, скаридите, ядките от гинко и моркова отгоре и изсипете останалата яйчена смес до 80 - 90% от ръба.

10. Задушавайте на силен огън за около 1 мин., без да затваряте капака напълно.

11. След това задушавайте на слаб огън за 6 - 7 мин. напълно покрито.

12. Извадете чашките от съда и украсете с детелинките.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта