Регистрация

Царевична питка с домати



Царевична питка с домати
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1334

Солен кекс с домати и карамелена коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 20.09.2017

Царевичен кекс с карамелена коричка от шайби домати и мека сърцевина от царевично брашно с яйца, кисело мляко и аромат на мащерка правят Лора и Стоян, като открехват за една уникална рецепта за царевичен хляб, който може да мине за основно ястие или питателна закуска. А защо не и като хляб, с който да се поднесе някоя вкусна домашна манджичка? Направата е лесна и нетрадиционна, но пък спестява досадното на някои домакини месене и протяжното втасване, защото това е питка без втасване и месене.

Първо царевичното брашно се смесва със сол и бакпулвер. Следва да се разбият яйца с наситнена прясна мащерка и да се прибавят към сухите съставки. После се добавя кисело мляко и сода и се разбърква тестото. Налива се разтопено масло, за да създаде уникална текстура и приятен мазничък акцент. Не е нужно да го правите с ръце - шпатула или вилица също вършат работа. А оттук започва и любопитната част.

Доматите се нарязват на дебели шайби. В тиган с огнеупорна дръжка или тавика с високи бордове се разтапя още масло, поръсва се със захар и се редят доматените кръгчета. След като леко се запекат и карамелизират, отгоре се излива тестото, което трябва да е една идея по-гъсто от традиционното кексово тесто. Запича се около минута, а след това влиза във фурната за половин час.

Готовият солен кекс се обръща и чак тогава ще успеете да се порадвате на разкошната му визия. А щом го опитате, ще се насладите и на уникалния му вкус.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта