Регистрация

Традиционен сос Бешамел

Традиционен сос Бешамел
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 1940

Млечен сос за месо и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 75 г масло
  • 75 г брашно
  • 900 мл мляко
  • 1/3 ч.л. черен пипер на прах
  • 1/3 ч.л. индийско орехче на прах
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Вземете си касерола и леко я затоплете на слаб огън. Пуснете в нея маслото да се разтопи, като бъркате с дървена лъжица, за да не загаря.

2. Щом маслото е напълно разтопено, добавете брашното и бъркайте. Трябва да се абсорбира, да изпие маслото, но да НЕ се изпича. Щом съвсем леко промени цвета си, преминете нататък.

3. Млякото трябва да е със стайна температура. Започнете да го наливате на тънка струя като бъркате. След първата 1/3 (на око) спрете да сипвате и разбъркайте хубаво. Следва втората третина.

4. Когато приключите с втората третина, сменете дървената лъжица с метална бъркалка за яйца и налейте и останалото мляко.

5. Щом се абсорбира, добавете подправките и бъркайте още няколко минути на слабия котлон. Сосът трябва да стане с гъстотата на рядка майонеза. Пазете да не загори на дъното, защото се появява специфичен неприятен вкус, който ще развали всяко ястие.

Със сос бешамел можете да залеете и запечете смесени зеленчуци със сирена, мръвки със зеленчуци или гъби. Този сос е основен в направата на лазаня и въпреки че е обявен за един от главните сосве във френската кухня, произходът му е италиански.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта