Регистрация

Тиквен сладкиш с бадеми



Тиквен сладкиш с бадеми
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1742

Сладкиш от бадеми с тиквено пюре.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 16.01.2018

Апетитен сладкиш от смлени бадеми и тиквен мармалад с плънка от жълтъци правят Лора и Стоян, като показват едно на пръв поглед лесно десертче за цялата фамилия, в готвенето на което обаче си има тънкости. Защото на първо място трябва да се направи домашен тиквен мармалад, а след това да се замеси парено тесто с домашно смляно бадемово брашно. И не на последно място по важност е крема от жълтъци, за който трябва да внимаваме, за да не пресечем.

Захващаме се с пюрето от тиква. Първо правим захарен сироп, като кипваме вода и в нея разтваряме голямо количество захар. Щом кристалите се абсорбират напълно, добавяме вътре парчетата сурова тиква и оставяме да ври до омекване. После пюрираме с добавка от канела и джинджифил. Ако ви остане, можете да си го запазите като мармалад за мазане на филии, палачинки, бухти или мекички.

На следващ етап правим яйчения крем като отново кипваме вода със захар и добавяме жълтъците. После готвим на слаб огън до сгъстяване и оставяме да се охлади. Тестото пък приготвяме като пак кипваме вода и захар. Смиламе голямо количество бланширани бадеми и изсипваме брашното във водата. Бъркаме докато се сгъсти и стане нещо като парено тесто за еклери, но с бадемово брашно. После добавяме и мармалада от тиква и замесваме отново.

Сладкиша сглабяме като бадемовото тесто разделяме на 2 части. Едната премесваме с брашно, разстиламе на топка, намазваме с яйчения крем и захлупваме с втората премесена и разстлана кора. Запичаме за 20-тина минути на 180 градуса. А на финала поднасяме и се наслаждаваме. Това е най-приятната част от рецептата.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта