Регистрация

Тефтелки - шведски кюфтенца с розмарин

Тефтелки - шведски кюфтенца с розмарин
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 944

Пържени кюфтета с дебела панировка и мазничка сърцевина.

Оцени рецептата
Любима рецепта

За тези кюфтенца отидете в месния магазин и помолете да ви смелат 300 г телешко месо, 100 г сланина и 600 г свинска плешка. Така ще имате идеалната кайма.

Необходими продукти:

  • 1 кг от препоръчаната по-горе кайма или друга по избор
  • 1 голяма глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1/2 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер
  • лют пипер на люспи по желание
  • 2 яйца
  • 80-100 г брашно
  • 200 г галета
  • олио за пържене на маслена баня

Начин на приготвяне:

1. Каймата изсипете в тава, за да ви е по-лесна за месене. Лука и листенцата на розмарина наситнете много старателно и добавете. Чесъна намачкайте на паста и изсипете при каймата. Добавете едното яйце, подправки на вкус и замесете. Ако имате време, оставете да почине за 20-30 минути.

2. С МОКРИ ръце оформяйте неголеми кръгли кюфтенца от каймата. Подредете си ги, за да са ви лесни за достъп.

3. Разбийте яйцето в чиния. В друга сипете брашното, а в трета - галетата. Пуснете голямо количество олио да се сгорещява, въоръжете се с метална лъжица с дупки за ваденето и чиния, застлана с домакинска хартия, която да попива излишната мазнина.

4. Взимайте кюфтаче, овалвайте в брашно, после в яйце и на финала в галета. Повторете отново яйце и галета, за да се образува дебела хрупкава коричка.

5. Пържете на маслена баня на умерен огън за по 4 минути всяко кюфте. Гответе по няколко едновременно. Разчупете за проба, за да си прецените точното време за пържене.

6. Сервирайте, като поднесете встрани и някакъв сос за топкане - майонеза с подправки или гъст доматен сос, в който сте нарязали лук и магданоз. Сипете си и чаша вино или бира към тази идилия.

Снимка: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта