Регистрация

Тестена кошничка с гъби и сметана

Тестена кошничка с гъби и сметана
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1284

Пълнена питка с гъби, лук, кашкавал и сметанов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 400 г печурки, челядинки или други пресни гъби по избор
  • 2 глави лук
  • 50 г масло
  • 50 мл зехтин
  • 500 замесено тесто с мая (купено или ваше дело)
  • 4 с.л. готварска сметана
  • 2 яйца + 1 жълтък
  • 100 г кашкавал
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Нарежете гъбите на едро, като си запазите няколко за украса по желание.

2. Нарежете лука.

3. Сгорещете на тиган зехтина и маслото и запържете в тях лука. Щом започне да покафенява, добавете гъбите и гответе около 10-тина минути, като периодично размешвате. Овкусете с подправки.

4. Вземете кръгла тава с диаметър около 26 см. и високи стени. Намаслете я отвътре. Раточете тестото така, че да обхване дъното и стените на съда. Запазете си малко тесто за украса.

5. Изсипете вътре гъбената запръжка. Отгоре рендосайте кашкавала.

6. Разбийте яйцата със сметаната и залейте отгоре.

7. С отделеното тесто направете украса, подобна на кръстосаната решетка на американските пайове. Така гъбената ви питка ще заприлича на кошница. Разбийте жълтъка и намажете хлебчето, за да блесне.

8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Ако не е готова питката - допечете.

9. Поднесете украсена с гъби и наситнени зелени подправки.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта