Регистрация

Табиетлийско телешко с гъби, бекон и карамфил

Табиетлийско телешко с гъби, бекон и карамфил
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 545

Телешко в сос със сметана и вино с добавка от гъби, моркови и бекон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,3 кг телешко месо
  • 200 г бекон
  • 3 скилидки чесън
  • 160 г масло
  • 2 глави лук
  • 10 карамфилчета
  • 1/2 стрък праз лук
  • 2 моркова
  • 200 мл бяло вино
  • 500 мл вода
  • 2-3 дафинови листа
  • 400 г пресни гъби
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 1 ч.л. мащерка - сушена
  • 3 равни с.л. брашно
  • 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
  • листа магданоз
  • варени картофи или ориз за гарнитура

Начин на приготвяне:

1. Телешкото месо нарежете на парчета с големина колкото двойна хапка. Сложете в тенджера, залейте с вода и засечете 2 минути от кипването. След това излейте водата и отцедете месото.

2. Докато се вари обелете главите лук и както са си цели, набийте във всяка от тях по 5 карамфилчета. Бекона нарежете на тънки лентички с приблизителни размери 2 на 5 см. Скилидките чесън обелете и натиснете странично с нож, за да се сплескат. Празия лук нарежете на 3-4 по-къси части.

3. Разтопете маслото в голям тиган с незалепващо покритие и минимален диаметър 28 см. Сложете на умерен огън и добавете скилидките чесън и бекона. Бъркайте 5 минути, вкарайте и телешкото и гответе при периодично мешане още 10 минути.

4. Добавете двете глави лук, празия лук и дафиновите листа. Залейте с бялото вино, гответе 2 минути и след това сипете отгоре водата. Най-добре е да е вряла или много топла. Щом водата закъкри, сложете капак и оставете да се готви 1 час като намалите огъня. Имате 40 минути за почивка преди да се захванете със следващия етап от готвенето.

5. Върнете се 20 минути преди да изтече времето на къкрене. Морковите измийте и нарежете на половинки, а след това напречно на парчета с дебелина около 1 см. Почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци с дебелина около 1,5 см. В друг тиган разтопете 50 г масло и изсипете гъбите в него. Гответе при периодично бъркане 10 минути.

6. Вдигнете капака на тигана с мръвките и с черпак си оберете по-голямата част от соса като го заделите в купичка. Махнете главите лук, дафиновите листа и парчетата праз лук от ястието - те са пуснали своите аромати и са дали добавената си стойност на вкуса на храната. Овкусете със сол, пипер и мащерка. Добавете гъбите и морковите, разбъркайте и отново сложете капака за 20-тина минути докато направите следващата стъпка. Не увеличавайте огъня - ястието трябва едва да къкри.

7. Почистете си тигана от гъбите и разтопете 60 г масло в него. На среден котлон добавете брашното и разбъркайте докато попие мазнината. След това постепенно наливайте от заделения бульон и мешайте. Когато се получи гъста каша, сипете и сметаната. Разбъркайте добре.

8. Сипете брашнения сос в тигана с месото и разбъркайте хубаво. Сложете отново капака за 10 минути. Опитайте и при необходимост добавете още подправки.

9. Наситнете листата на магданоза и ги поръсете след като махнете гозбата от котлона. Сервирайте с гарнитура по желание.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта