Регистрация

Спелта с гъби и маскарпоне



Спелта с гъби и маскарпоне
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1282

Спелта със зеленчуци, гъби и масло в стил ризото от спелта.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 18.10.2017

Ризото без ориз готвят Лора и Стоян, като правят алтернативно ризото със семена спелта. Житната култура не подлежи на генна модификация, затова е предпочитана за приготвяне на здравословни ястия. Нейните зръна могат да заменят жито и лимец във всички рецепти с тези продукти, а възраждането на спелтата като храна я прави модерен продукт, с който опитните готвачи умело импровизират. Именно такава рецепта се разкрива пред нас.

Спелтата се измива и накисва в хладка вода за 20 минути, за да набъбне. През това време заливаме сухи манатарки с вряла вода и нарязваме праз лук, печурки и чесън. Следва в зехтин да запържим чесъна и празия лук, да добавим гъбите и набъбналите зърна и да долеем бяло вино и зеленчуков бульон. Ако искате месна нотка, можете да използвате пилешки или телешки. После оставяме ястието да къкри на умерен огън докато течността се абсорбира. Добавяме подправки на вкус.

След като махнем от огъня, в тенджерата добавяме масло, маскарпоне и рендосан пармезан. Ето едно истинско алтернативно ризото, което по желание можем да поднесем с някаква зеленина - пресен лук или магданоз. 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта