Регистрация

Спаначена торта с плодове



Спаначена торта с плодове
Трудно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 3057

Ягодова торта със спаначени блатове и крем маскарпоне.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Сладка торта със спанак - звучи като налудничева идея на някой смахнат френски сладкар, но всъщност е оригинална хрумка да направим зелена торта, в която спанакът играе само ролята на оцветител, без да се усеща особено във вкуса. Все пак руснаците използват пък цвеклото за оцветяване на редица свои сладкиши, като кореноплодният зеленчук се явява просто като багрило. Тази шантава, красива и много вкусна идея си е на нашенската влогърка Диана Митова-Попова - Диди, която смело импровизира с цветове и продукти, за да направи съвършената домашна плодова торта.

Първо се приготвя блата, като най-напред се сварява спанак, после се отцежда от водата и се пасира на фино пюре в компанията на олио. След това се разбиват в купа яйца с ванилия и захар, а после към тях се добавя спаначеното пюре, брашно и бакпулвер. Когато сместа е гладка и хомогенна, се изсипва в намазана с масло кръгла формичка и се изпича. А докато се готви и охлажда, имаме достатъчно време да разбием и крема.

За него се пюрират голямо количество ягоди с пудра захар, които се добавят към разбити заедно маскарпоне, крем сирене и заквасена сметана. Тук може да се импровизира като се добави мед и желатин, а също и още ванилия. След смесването на ягодовия с млечни сос, можете да сложите и наситнени ядки или крокан, но всичко е според вкуса. Някои дори биха се зарадвали на добавка от кокосови стърготини. Помислете как ще ви е най-апетитно.

След охлаждане блатът се вади и се разрязва на две или три парчета, като е добре за тази процедура да имате помощник. Обикновено се прави по-трудно, отколкото изглежда. После във форма за торти с регулиращи се стени се поставя блат, маже се с крем, захлупва се с втори и отново се намазва. Ако имате и трети - направете процедрата още веднъж. Сега е добре да оставите тортата да почине в хладилник и да се стегне и напои между 8 и 12 часа. А и повече време няма да й навреди. Можете по желание да украсите с пресни ягоди (цели или нарязани) и листенца мента. Декорацията отново е по ваша фантазия и вкус.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта