Скариди, калмари и севиче
Южноамериканска рецепта за люти морски дарове.
Необходими продукти:
- 250 г средно големи скариди
 - 250 г калмари или сепия
 - 1 глава червен лук, нарязана на дълги ленти
 - ¼ чаша бял оцет, добро качество
 - 4 бр лайм, изцедени
 - 2 кисели портокала, изцедени
 - 2 лимона, изцедени
 - 1 чили (серано), нарязана
 
Начин на приготвяне:
„Севиче (също се произнася себиче или севише) е вид морско предястие, мариновано в цитрусов сос, популярно най-вече в латиноамериканските страни като Перу, Панама, Еквадор, Мексико, Гватемала, Колумбия и Чили. Използва се както риба, така и миди; рибата е обикновено сурова, докато мидите се готвят предварително.”
1. Измийте калмарите и ги нарежете на малки кръгчета. В 2 литрова купа подгответе ледена баня, използвайки ледени кубчета и вода. Сложете да заври 2 литра подсолена вода и сложете вътре скаридите и калмарите. Когато заврат, намалете температурата и оставете да къкрят за 5 минути. Отцедете калмарите и скаридите с решето и бързо ги потопете в ледената баня.
2. В купа, смесете оцета, лимоновия сок, сока от лайм и киселия портокалов сок. Добавете сол, пипер и готовите скариди. Разбъркайте добре и сложете в хладилник за 1-3 часа или ако е възможно за цялата нощ.
3. Добавете лук и чили и отново сложете в хладилник за 1 час.
4. Извадете от хладилника и прехвърлете в съд за сервиране.
5. Добавете краставица, авокадо и кориандър. Разбъркайте заедно и добавете още сол и пипер, ако желаете.
6. Сервирайте веднага.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ