Регистрация

Свинско със спанак, лапад, ориз и левурда



Свинско със спанак, лапад, ориз и левурда
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1098

Свинско с ориз и лапад, левурда и спанак, закъкрило в тенджера на котлон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Обикновено свинското месо се свързва със зимните гозби, дебелите преспи сняг и коледните празници, но апетитните мръвки могат да бъдат приготвени и в по-лек вариант на храна за топлите дни. Важно е кое месо от прасето се избира, как се готви и с какво се съчетава. Такава българска пролетна гозба с крехко свинско приготвя Миро в канала си Готвене за начинаещи, а рецептата влиза и в неговата книга "Българска кухня в 4 сезона".

Избира се немазно свинско - от бут или крехката част от плешката. Реже се на хапки и се прехвърля в тенджера с вода. Добавя се сол и пипер и се вари 25 минути на слаб огън след като кипне. През това време количество зеленини, равно по тегло на месото - предимно спанак и лапад с добавка на левурда и пресен лук, се нарязва. На кубчета се реже и глава стар лук. Следва в тенджера да се запържи лукът, да се добави хубаво измит ориз и да се запържи.

Бульонът от варенето на месото се прецежда и се добавя в тенджерата заедно със зеленищата. Вкарва се и месото, овкусява се с джоджен, сол, черен и червен пипер и се оставя да къкри на слаб огън докато оризът изпие водата и се развари добре. Остава да сервирате и да се насладите на апетитно пролетно народно ястие. Гледайте във видеото на Миро по-горе как точно се прави.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта