Свинско задушено в тенджера под налягане
Шкембе с азиатски подправки и дайкон.
Необходими продукти:
- 250 г свински корем или филе, нарязани на парчета от по 5 см
- 1 дайкон, нарязан на парчета с дебелина 2,5 см (вид източноазиатска ряпа, която лесно се намира в плод-зеленчука)
- 1/2 ч.ч. саке
- 1/2 ч.ч. мирин
- 1/2 ч.ч. соев сос
- 5 см джинджифил, нарязан на парчета от по 1,3 см
- 2 с.л. захар (може и кафява захар)
- зелен лук
- вода
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. В сгорещен тиган сложете малко олио и запържете свинското от всички страни. Можете едновременно с това да го овкусите със сол и пипер.
2. Когато се запържи до кафяво, прехвърлете месото в тенджера под налягане и прибавете сакето, джинджифила, зеления лук и достатъчно вода, за да покрие свинското. Затворете тенджерата с капака и сложете на силен огън, докато засвисти. Намалете огъня до среден и оставете още 30 мин.
3. След 30 мин. пуснете студена вода върху тенджерата, за да намалите налягането и да отворите капака.
4. Извадете внимателно месото в отделен съд и прецедете соса от тенджерата, за да махнете парченцата джинджифил и зелен лук. Сложете от този бульон в тенджерата и заделете около 1/2 за друго готвене.
5. Върнете месото в тенджерата с бульона и прибавете соевия сос, мирина, захарта и дайкона (можете да добавите и рохко сварени обелени яйца). Оставете да ври непокрито около час.
6. Когато сосът се посгъсти и цветът на ястието е приятно карамелен, поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ