Регистрация

Ризото с тиква

Ризото с тиква
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3285

Постно ризото с плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 тиква Мускатна (тип "цигулка")
  • 6 ч.ч. пилешки бульон
  • 1 лук, нарязан на кубчета 
  • 2 с.л. масло 
  • 1 1/2 ч.ч. ориз Арборио
  • 1 ч.л. счукан чесън
  • 1/2 ч.л. смлян кимион
  • 5 с.л. фино настърган пармезан
  • 1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:


1. Загрейте предварително фурната на 230°С.

2. Нарежете тиквата наполовина по дължина и извадете семената. Нарежете парчета с дебелина 2,5 см и овкусете с морска сол. Изпечете резените с кората надолу в тавичка с размери 22,9 х 33 см до омекване и до златисто около 50 мин.

3. Заделете 6 резена за сервиране с ризотото. Изрежете сърцевината от оставащите резени на парчета с дебелина около 1 см, като отстраните кората.

4. Започнете да приготвяте ризотото след като тиквата се е пекла 40 мин.:

5. Кипнете бульона на слаб огън в покрит съд.

6. Сотирайте лука в масло в чугунена тенджера на средна температура, разбъркайте до омекване, около 6 мин. Добавете ориза, чесъна и кимиона и разбърквайте още 4 мин.

7. Прибавете 1/2 ч.ч. от къкрещия бульон и варете на среден огън, като не спирате да разбърквате. Гответе по този начин докато целият бульон се абсорбира.

8. Продължавайте да готвите, като добавяте по 1/2 ч.ч. бульон, докато оризът се свари, но е все още ал денте. Трябва да е с консистенцията на гъста супа - общо около 18 мин.

9. Прибавете парчетата тиква, сиренето, солта и варете на слаб огън докато разбърквате, 1 мин. (Ако е необходимо, разредете ризотото с малко от останалия бульон.)

10. Сервирайте веднага, поднесено върху останалите резени тиква.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40-50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта