Регистрация

Ризото с печен чесън и гъби

Ризото с печен чесън и гъби
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 3833

Пилешко с ориз, бяло вино и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г ориз
  • 1 средна глава лук, ситно нарязана
  • 1 чаша бяло вино
  • 4-5 скилидки чесън, печени във фурна , необелени
  • шепа гъби
  • 2 с.л. зехтин
  • 30 г масло
  • пилешки бульон
  • пресен тим
  • шепа сирене пармезан
  • сол и пипер

За топинга:

  • 2 шепи хлебни трохи
  • шепа начупени бадеми
  • пресен тим
  • сол и пипер
  • 1 бр пилешки гърди

 

Начин на приготвяне:

*Това е много проста рецепта, вкусна е и става сравнително бързо, така че я пробвайте.
 

1. Нарежете лука на ситно и изпържете в зехтин, докато омекне.

2. Добавете суровия ориз и нарязания тим към лука. Добавете малко сол и пипер. Леко запържете на средна към ниска температура, докато оризът лекичко омекне (само няколко минути).

3. На средна температура, добавете виното към лука и ориза. Оставете да къкри, докато алкохолът се изпари и повечето течност се попие от ориза.

4. Добавете пилешкия бульон, черпак по черпак, но добавяйте следващия черпак когато предния се е изпарил. Бъркайте постоянно! Тази стъпка отнема към 15-20 минути. Количеството бульон зависи от това колко мек искате ориза.

5. Сложете хлебните трохи, начупените бадеми и тима в голям тиган с малко зехтин. Пържете, докато станат хрупкави. Овкусете на вкус със сол и пипер.

6. Когато оризът започне да омеква, сложете гъбите и изстискайте печения чесн вън от люспите му, върху ризотото. Разбъркайте добре.

7. Изпечете пилето и нарежете на желаната дебелина.

8. Когато оризът е мек, добавете маслото и разбъркайте добре. След като маслото се разтопи и смеси с ризотото, изключете котлона и разбъркайте вътре сиренето пармезан. Овкусете пак на вкус със сол и пипер. След като разбъркате за последен път, покрийте и оставете да престои за 5 минути.

9. С черпак сложете готовото ризото в чиния, добавете малко от хрупкавия топинг с бадеми и печеното пиле, и добър апетит!

 

Източник: opensourcefoo.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 20-25 мин.

Рейтинг и коментари (10)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта