Рецепта за Дол Сот Би Бам Бап
Нетрадиционна японска рецепта с телешко.
Необходими продукти:
- половин чаша соев сос
 - половин чаша бяла захар
 - половин чаша кафява захар
 - ¼ чаша нарязан чесън
 - 1/3 чаша нарязан зелен лук
 - 4 с.л. печен сусам
 - 560 грама телешка ребрена пържола, нарязана на тънко
 - сол и пипер на вкус
 - 3 чаши суров леплив бял ориз, измит
 - 6 и половина чаши вода
 - 4 сухи гъби шийтаке
 - 450 грама пресен спанак, измит и нарязан
 - 350 грама краставица, на ленти
 - 350 грама морков, на ленти
 - сусамово олио
 - 225 грама пресни бобови кълнове
 - 6 яйца
 - 6 листа нори, начупени
 - 6 с.л. сусамово олио
 - ¼ чаша чили бобова паста (можете да я замените и с обикновена бобена паста, смесена с чили)
 
Начин на приготвяне:
1. Пригответе маринатата за говеждото. Смесете соевия сос, видовете захар, чесъна, зеления лук и сусама в голяма купа; добавете резените говеждо в маринатата и овкусете със сол и пипер. Покрийте и сложете в хладилника за минимум два часа.
2. Сложете ориза да ври във вода в дълбок тиган на силна температура. Намалете температурата на средна към слаба и покрийте; оставете да къкри докато ориза омекне и течността се изпари, 20-25 минути.
3. Загрейте фурната на 220 градуса и сложете 6 корейски каменни купички в нея. Смесете гъбите шийтаке и половин чаша гореща вода в малка купичка и оставете да киснат за 10 минути, докато омекнат. Отрежете стъблата им. Нарежете останалото на тънко. Оставете настрани.
4. Напълнете дълбок тиган с вода и оставете да заври. Сложете спанак във врящата вода, докато се спаружи леко, после отцедете и подсушете. Оставете настрани. Смесете краставицата и морковите в купа и овкусете със сол и пипер. Оставете настрани.
5. Загрейте тиган уок на средна към висока температура. Запържете морковите и краставиците в малко количество сусамово олио докато омекнат, като бъркате на често. Отстранете от тигана и оставете настрани. Сложете малко сусамово олио в тигана и запържете спанака в него за минута и нещо. Извадете спанака от тигана. Сложете в уока резените месо и маринатата и разбърквайте на често, докато течността намалее, около 4-5 минути.
6. Прехвърлете каменните купички от фурната към подходяща огнеупорна повърхност. Намажете с четка всяка купичка със сусамово олио, за аромат. Разпределете ориза в купичките и го притиснете към дъното (би трябвало да цвърчи, докато го подреждате). Подредете краставиците и морковите, кълновете боб, зелените зеленчуци, гъбите шийтаке и сместа с говеждото във всяка порция ориз. Точно преди да сервирате, сложете по едно сурово яйце във всяка порция ориз, поръсете с чаена лъжичка сусамово олио и завършете с нори. Сервирайте с бобения чили сос.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ