Пържени постни кюфтета от гъби
Вегански кюфтета от гъби с ориз, лук и копър.
Необходими продукти:
- 200 г сушени гъби (можете да опитате и с 600 г пресни сварени гъби)
- 100 г ориз
- 2 глави лук
- връзка пресен копър
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- сол и пипер на вкус
- лют пипер по желание
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Накиснете или кипнете гъбите и варете докато се раздуят. Отцедете хубаво водата след това и ги измийте под течаща вода. Подсушете колкоте е възможно. После нарежете на доста малки кубчета.
2. Сварете ориза до полуготовност и отцедете.
3. Лука наситнете и запържете в няколко лъжици от олиото.
4. В съд смесете ориза, гъбите и лука. Овкусете със сол и пипер, добавете намачкания чесън и наситнения копър и разбъркайте хубаво.
5. Сгорещете си олиото в тиган и си подгответе брашното в купичка, в която ще ви е лесно да овалвате кюфтетата. Освен това си застелете с домакиска хартия голяма чиния, в която да вадите гъбените хапки.
6. С ръце оформяйте леко сплеснати малки кюфтенца от сместа, овалвайте в брашно и пържете двустранно до готовност.
7. Поднесете със свежа салата или млечен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ