Регистрация

Пържени гъби с картофи и лук

Пържени гъби с картофи и лук
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1885

Гъби на тиган с пържени картофи и лук с чесън и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г пресни гъби
  • 7 с.л. олио или друга растителна мазнина за готвене
  • 1 голяма глава лук
  • 700 г картофи
  • 30 г масло
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • майоран, ако имате
  • 1,5 ч.л. сол
  • свеж копър

Начин на приготвяне:

1. Гъбите почистете, измийте и нарежете на едро. Ако исползвате ситни гъби, можете да ги оставите цели. С всеки вид гъба това ястие има своя чар, затова можете да смените стандартните печурки с кладници, лисички, манатарки или друго по желание.

2. В голям тиган с незалепващо покритие, който си има капак, сгорещете 2 с.л. олио или друг вид мазнина и запържете 1/3 или 1/4 от гъбите. Трябва да има пространство, затова ще се готвят на няколко пъти. Между 4 и 6 минути е достатъчно. Времето зависи от вида и жилавостта на гъбата. Извадете първата доза и сипете втората. Гответе така до изчерпване на количеството гъби. При необходимост долейте още 2 с.л. олио.

3. Лука нарежете на тънки полумесеци и разрохкайте след това на отделните ленти.

4. Картофите измийте и обелете. Разполовете през средата на дебелината и след това отделните половини нарежете на тънки полумесеци.

5. В тигана от готвенето на гъбите сгорещете 3 с.л. олио и запържете картофите като бъркате няколко минути. Умерения огън намалете още малко и сложете капак. Оставете за 15 минути.

6. Добавете лука и маслото, разбъркайте картофите и захлупете отново. Гответе още 10 минути. Ако има сурови картофи след това разбъркайте и пак похлупете за няколко минути.

7. Добавете намачкания чесън и разбъркайте. Овкусете с мащерка, черен пипер и по желание майоран. Размешайте.

8. Върнете гъбите в ястието, посолете и сложете отново капака за 3-4 минути.

9. Поръсете с наситнени листа пресен копър или друга билка по желание и махнете от огъня. Готово е за сервиране.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта