Регистрация

Пъленен шаран с киноа, стафиди и кашу

Пъленен шаран с киноа, стафиди и кашу
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1188

Здравословна риба за Никулден - печена на фурна и поднесена с киноа, ядки, сушени плодове и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 шаран около 2 кг в непочистен вариант
  • 200 г киноа (с цветна е по-красиво)
  • 100 г кашу
  • 200 г стафиди
  • 4 домата
  • 1 голяма глава лук
  • сол, пипер и риган
  • 4 с.л. доматена паста
  • магданоз
  • лимон за поднасяне
  • вода за варенето
  • растителна мазнина за запръжката
  • зехтин за покапване на рибата

Начин на приготвяне:

1. Започнете с най-мръсната и трудна част от готвенето. Махнете първо люспите на шарана, след това почистете от "касапницата" и изкормете рибата като разпорите корема от предните перки до аналната перка. Извадете карантията и измийте хубаво рибата вътрешно и външно с хладка вода. После обтрийте със сол и оставете настрана. Рибата ще пусне кръв, която ще трябва да измиете отново преди момента на готвене.

2. Залейте 50 г от киноата с 250 мл вода и кипнете на умерен огън. Варете 8 минути след кипване, после отцедете през гевгир.

3. Добавете към врялата киноа 1 рендосан или наситнен домат, половината лук, щипка сол, кашуто и 80 г от стафидите. Разбъркайте.

4. Измийте пак рибата, обтрийте със сол, пипер и риган и напълнете с получената плънка. Зашийте корема и положете шарана в тава.

5. Другата половина от лука запържете до златисто в олио. После добавете останалите три рендосани на едро или нарязани на ситно домата и останалите стафиди. Пържете 2 минути, налейте малко вода, добавете киноата и овкусете със сол, пипер и риган. Разбъркайте и налейте още вода (около 150 мл). Щом кипне, добавете наситнен магданоз, 2 с.л. доматената паста и захарта, разбъркайте хубаво и залейте с получената смес рибата. Разпределете встрани от нея. Шарана покапете със зехтин и намажете с още 2 с.л. доматен концентрат.

Печено шаранче с гарнитура за Никулден

6. Увийте във фолио тавата и бутнете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час.

7. Разгърнете фолиото, покапете отново рибата със зехтин и върнете на 180 градуса за още 25-30 минути - до образуването на сочна и апетитна кожа.

8. Сервирайте с резени лимон и качествено бяло вино.

 Печен шаран с полезна гарнитура за риба

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта