Регистрация

Пролетен ориз със спанак и пресен лук



Пролетен ориз със спанак и пресен лук
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 1983

Манджа от спанак с ориз и доматен сос - постно основно или свежа нискокалорична гарнитура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Любимият лапад с ориз може да бъде сготвен като листният зеленчук се замени със спанак - по-скъп, но и по-богат на желязо, по-крехък и по-свеж. А как да приготвите вкусно постно народно ястие от ориз и спанак в доматен сос с пресен лук, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Първо се нарязва пресен лук. Ако харесвате повече - слагайте смело, особено когато е в сезон. Сгорещява се олио, в него можете да пуснете сушени билки като риган, босилек, чубрица, розмарин, чесън. Огънят не бива да е много силен. Изсипва се лукът и се готви, а след него се добавя и голямо количество нарязани спаначени листа. Задушава се няколко минути докато листата намалят обема си около 3 пъти. През това време се измива добре кръглозърнест ориз. Добавя се в ястието заедно с консерва наситнени белени домати. Овкусява се със сол, бърка се няколко минути и се залива с вода. Точните пропорции можете да видите в клипа на Звездев по-горе.

Следва да сложите капак и да оставите да се готви на тих огън до желаната твърдост на ориза. Малко преди махане от котлона можете да подправите с пресен девисил, който да донесе допълнителен пролетен аромат. А после си хапнете - по желание с добавка от кисело мляко или в типичния постен вариант на ястието.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
5
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта