Регистрация

Празничен кекс с ябълки и крем сирене



Празничен кекс с ябълки и крем сирене
Трудно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1818

Ябълков кейк с карамелен сос и орехи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 05.10.2017

Кекс със статут на торта правят Лора и Стоян като приготвят пищен кейк с домашно ябълково пюре, цели кубчета ябълки, пласт от крем сирене, заливка от маслен карамел и украса от печени орехи. Този сладкиш може да замени тортата на семейно празненство, но и направата му отнема почти толкова време, колкото приготвянето на една хубава домашна торта.

Стартираме работата като разбиваме крем сирене с брашно, масло, яйце и ванилия до получаването на хомогенна лепкава смес. Това е средния блат. Горната и долната част на кекса се правят от ябълково тесто, за което обелваме и рендосваме ябълки сорт Грейви Смит и след това в компанията на захар ги запичаме и пюрираме. В купа се смесват сухите съставки - брашно, сода, счукани печени орехови ядки, индийско орехче, бахар и кафява захар. В друг съд се разбиват яйцата с олиото, още захар и ябълковото пюре. Накрая мокрите съставки влизат при сухите и след като се забърка тестото, се обогатява с нарязани на кубчета ябълки.

В намаслена формичка за кекс с дупка се изиспва 2/3 от ябълковия блат, следва целия сиренен пласт и за покривка - останалата 1/3 тесто с ябълки. Пече се на 170 градуса за около час. След това трябва още време, за да се охлади, преди да го залеем със соса.

Сосът пък правим като карамелизираме захар в касерола, след това заливаме с течна животнска сметана и оставяме да покипи докато се сгъсти. Горещият сос монтираме със студено масло. Охладеният и обърнат кекс се залива с карамела, а отгоре се поръсва с печени орехови ядки. Сега вече изглежда като торта. Остава само да изчакаме да се охлади заливката и сладкишът е готов за поднасяне.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта