Регистрация

Постна яхния от пържен боб с лук

Постна яхния от пържен боб с лук
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 731

Бобена яхния или боб яхния с лук и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г боб - с шарен е по-красиво, но все пак изберете любимия си боб, с който готвите
  • 2 л вода
  • 1 люта чушка
  • 4 дафинови листа
  • 3 средни по размер глави лук
  • 5 с.л. олио
  • 2 стебла целина (селъри)
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. кимион - млян
  • 6 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • още до 200 мл вода при необходимост
  • 2 ч.л. сол (на вкус)
  • голяма връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от предната вечер. Измийте, изсипете в тенджера и залейте с вода. Сложете да кипва и 5 минути след като заври, излейте водата. Залейте с 2 литра вода, добавете цялата люта чушка и дафиновите листа и оставете да ври под капак на умерен огън докато се развари много добре - около 2 часа би трябвало да му стигнат.

2. Лука нарежете на кубчета, но не минавайте през чопър, за да не стане твърде ситен. Стеблата целина нарежете на малки кубчета.

3. Запържете лука до позлатяване в олиото, като използвате голям тиган. Добавете целината и гответе и бъркайте докато омекне. Внимавайте да не загорите лука. Залейте с доматения концентрат, мешайте на слаб огън 3-4 минути. Махнете от котлона и оставете да изчака.

4. Отцедете водата от готовия боб в купичка. Ако е по-малко от 400 мл добавете вряла вода. Изхвърлете чушката и дафиновите листа от варенето, а зърната боб оставете в тенджерата от готвенето.

5. Минете през преса чесъна в соса от варенето на боба. Добавете брашното, кимиона, солта, черния пипер и разбъркайте докато брашното се разтоври.

6. С преса за картофено пюре намачкайте половината от бобените зърна. Не е задължително да стават на идеално пюре, а просто да има две текстури. Залейте с чесновия сос с подправки, разбъркайте и изсипете в тигана. Върнете на котлона и мешайте добре докато закъкри на умерен към слаб огън. Сипете съвсем малко вода, ако е прекалено гъсто. Ястието като цяло трябва да е с минимално количество сос. Сложете капак и оставете да се готви за 8-10 минути.

7. Наситнете магданозенните листа, добавете в ястието и размешайте финално. Можете да сервирате.

 

Източнник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта