Пилешки фрикадели с доматен сос
Паста с пилешки кюфтета и сос от домати с подправки.
Необходими продукти:
За фрикаделите:
- 1 кг бяло пилешко месо
- 1 яйце
- 4 с.л. галета и 8 с.л. брашно
- сол, пипер, индийско орече на вкус
- растителна мазнина за пържене
За соса:
- 1 кг консерва белени домати на кубчета
- 200 мл портокалов или ананасов сок
- 2 с.л. доматен концентрат
- 4 с.л. соев сос
- 1 с.л. лимонов сок
- 2-3 см. пресен корен джинджифил
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 клонка розмарин
- 2 стръка босилек
За поднасяне:
- 1 пакет спагети или паста по ваш вкус
- 50 г рендосан пармезан
- листенца пресен босилек за украса
Начин на приготвяне:
1. Започнете със соса, като изсипете консервата домати в тенджера или касерола и пюрирате. След това добавете босилека, розмарина, кимиона, канелата, доматената паста, захарта, плодовия и лимоновия сок. Обелете джинджифила, рендосайте го и го добавете в соса. Оставете да покъкри до редуциране. Пюрирайте отново, добавете соевия сос и след това прецедете пред широка цедка.
2. А докато сосът се сгъстява, минете пилешкото месо през месомелачка. Можете направо да си купите пилешка кайма или да помолите да ви смелат месото в магазина. В готовата кайма добавете галетата, сол, пипер и индийско орехче на вкус и яйцето. Заместе смес за кюфтета.
3. Сгорещете зехтин, оформяйте с мокри ръце малки кюфтенца, овалвайте ги в брашно и ги запържвайте от всички страни.
4. Сварете пастата според инструкцийте на опаковката. Отцедете от водата и разпределете в индивидуални порции.
5. Поръсете с пармезан, отгоре подредете по няколко кюфтенца и залейте с доматения сос. Украсете с листенца пресен босилек и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ