Регистрация

Пилешка супа с картофени кюфтенца

Пилешка супа с картофени кюфтенца
Трудно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 2607

Тайландска чорба с месо, картофи и кореноплодни зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пилешкия бульон:

  • 1 пиле, 1,25 кг, нарязано
  • 3 стръка целина
  • 1 глава жълт лук, нарязана на четвъртинки
  • 2 пръчици канела
  • 2 шушулки кардамон

За пастата от подправки:

  • 3 стръка лимонова трева, леко счукани, едро нарязани
  • 4 пресни или 2 сушени резена галангал, около 2,5 см в диаметър, накиснати във вода за 30 мин., отцедени и нарязани (въпреки че името му звучи доста непознато, оказва се, че може да бъде намерен в по-големите магазини за плод и зеленчук; той е близък роднина на джинджифила, така че можете да го замените и с него, ако нямате време да си го издирите)
  • 1 глава жълт лук, едро нарязан
  • 4 скилидки чесън
  • 6 бланширани бадема
  • 1 парче пресен джинджифил, около 4 см дълго, обелено и едро нарязано
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. прясно смлян пипер
  • 1 ч.л. смляна куркума
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • около 3 с.л. вода
  • 2 с.л. фъстъчено или царевично олио

За картофените кюфтенца:

  • 500 г картофи, обелени и сварени до омекване
  • 1 стрък зелен лук, фино нарязан
  • ½ ч.л. сол
  • 1 яйце, леко разбито
  • зеленчуково олио за пържене

Начин на приготвяне:

На пилешкия бульон:

1. Сложете пилешкото в голяма тенджера и прибавете вода, така че да го покрие.

2. Оставете да заври на силен огън, като отстранявате пяната по повърхността.

3. Прибавете целината, лука, канелата и кардамона.

4. Намалете огъня до слаб и покрийте отчасти с капака на съда. Варете на слаб огън за около 40 мин.

5. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади. Заделете само гърдите, а останалото месо може да използвате за друго ястие.

6. Оставете бульонът да къкри за още 20 мин.

7. Изчакайте да се охлади и го прецедете в купа.

8. Оставете мазнината да изплува на повърхността и я отстранете.

9. Необходими са около 8 ч бульон.

10.  Отделете месото на пилешките гърди от костите и отстранете кожата. Смелете гърдите  на кайма.

На пастата от подправки:

1. В блендера, смесете лимоновата трева, галангала, лука, чесъна, бадемите, джинджифила, кориандъра, пипера, куркумата, захарта и солта.

2. Прибавете вода, колкото е нужно, за да се пюрира по-лесно и по-гладко сместа.

3. В голяма тенджера на умерен огън, сгорещете олиото.

4. Прибавете пастата и разбърквайте за около 5 мин.

5. Прибавете прецедения пилешки бульон и варете на слаб огън за 15 мин. до обединяване на вкусовете.

6. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо.

7. Заделете на топло.

На картофените кюфтенца:

1. Смесете всички продукти без олиото в купа.

2. Намачкайте ги хубаво на пюре.

3. Оформете 12 топчици (около 2,5 см всяка) и ги приплескайте леко, така че да се получат кюфтенца с диаметър около 4 см.

4. В дълбок тиган налейте олио, така че да покрива дъното на 2,5 см и го сгорещете до 190°С.

5. Прибавете кюфтенцата, по няколко наведнъж и пържете до златисто-кафяво от едната страна - около 3 мин.

6. Обърнете и пържете до златисто-кафяво от другата страна още около 1 мин.

7. Оставете да се отцедят върху кухненска хартия.

8. Докато изпържите всички кюфтенца, дръжте готовите на топло.

9. Преди да поднесете, оставете бульона леко да заври.

10.  Разпределете накъсаното пилешко в 6 затоплени купи за супа и го полейте с горещия бульон.

11.  Украсете всяка купа с по 2 кюфтенца и по желание поднесете с допълнителна гарнитура - бланширани соеви кълнове, нарязани твърдо сварени яйца, спагети, стръкове целина или пържен лук шалот.

12.  Поднесете горещо.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта