Регистрация

Пиле с винен сос и див лук

Пиле с винен сос и див лук
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2408

Печени на тиган пилешки гърди с вино и горчица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. неосолено масло
  • 4 бр. пилешки гърди (по около 250 г), обезкостени и без кожата, леко начукани
  • сол и смлян пипер
  • 3 с.л. нарязан лук шалот (или червен лук)
  • 1/2 ч.ч. бренди - ябълково или крушово, или бърбън
  • 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
  • 3 с.л. дижонска горчица (или друга - по избор)
  • 1 1/2 ч.ч. домашен пилешки бульон или готов, но не много солен
  • 1/2 ч.ч. пълномаслена сметана
  • 3 с.л. ситно нарязан пресен див лук

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете маслото в широка тенджерка с дебело дъно, докато започне да се топи и да се пени. Овкусете пилето със сол и пипер. Добавете го в тенджерката и оставете да покафенее от едната страна за 6 - 8 мин. Обърнете от другата страна и гответе още около 6 мин. Пилето е готово, когато е твърдо на допир и при убождане с ножа потича бистър сок. Прехвърлете го в чиния и покрийте с фолио, за да се запази топло.

2. Добавете лука шалот в същата тенеджерка и сотирайте докато омекне, но да не покафенява - около 2 мин. Намалете огъня и свалете съда от котлона, за да налеете внимателно алкохола, така че да не се запали. Ако все пак пламне, покрийте с капак, докато брендито се сготви. Върнете на печката и оставете да се сгъсти на слаб огън.

3. Добавете виното в тенджерката, увеличете огъня до максимум и оставете да заври. Прибавете горчицата и бъркайте, докато се сгъсти за 1 мин. Налейте бульона и гответе още 2 - 3 мин.

4. Прибавете сметаната и оставете да заври. Прибавете дивия лук. Върнете пилешките гърди в съда и варете на слаб огън докато бульонът се редуцира леко - 4 - 5 мин. и добавете 2 ч.л. царевично нишесте, за да сгъстите соса.

5. За да поднесете, разпределете пилешките гърди в средата на всяка от 4-те чинии и изсипете сос отгоре.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта