Регистрация

Печено телешко със сини сливи

Печено телешко със сини сливи
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2689

Мариновано телешко на фурна с маслен сос и плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,2 кг крехко телешко
  • 2 глави лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 350 г сушени сини сливи без костилка
  • 100 мл ром или бренди
  • 500 мл пилешки или телешки бульон
  • клонка розмарин (по желание)
  • 80 г масло
  • пресен магданоз по желание

За маринатата:

  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 500 мл мляко
  • сол и черен пипер
  • кимион
  • 4 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:

1. Телешкото месо нарежете на едри хапки и дори мини пържолки. Добре е да не го изтънявате, за да запази сочната си сърцевина. Сините сливи разполовете и накиснете в брендито или рома.

2. Смесете продуктите за маринатата като чесъна намачкате на паста със сол, а лука - наситните. Потопете мръвките в ароматната смес, завийте съда със стреч фолио, за да не омирисва хладилника ви и приберете в него за 6-12 часа.

3. Сгорещете в тиган 1 с.л. зехтин. Запечатайте маринованите мръвки като ги запържите за кратко на силен огън от всички страни. Извадете от съда, добавете още 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на шайби лук. Щом леко покафенее, върнете месото и залейте със сините сливи с все алкохола. Можете да фламбирате по желание.

4. Прехвърлете месото с лука и плодовете в тава. Отдолу сипете бульона. Поръсете със сол, пипер и поставете клонка розмарин. Увийте с алуминиево фолио и гответе на 160 градуса за 3 часа. После разгърнете фолиото и допечете на същата температура за 30-тина минути, като можете по средата на допичането да обърнете мръвките.

5. Готовото месо с лука и сливите прехвърлете в блюдо за сервиране. Тавата от печенето подгрейте леко на котлона и добавете 1-2 с.л. вода или бульон, ако е нужно. Отчегъртайте загорелите части. След това махнете от огъня и добавете бучката студено масло. Разбъркайте, и щом се разтвори, имате уникалния сос за печено телешко.

6. Поднесете топло, покапано със соса и по желание поръсено с листенца пресен магданоз. С подобно ястие се сервират свежи салати и картофени гарнитури - пюре, печени или пържени.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта