Печено свинско с вишнев сос
Свински медальон със сос от вишни.
Необходими продукти:
- 700 г свинско месо
 - сол и пипер
 - 2 с.л. олио или друга растителна мазнина за готвене
 - сокът и кората на 1 лайм или лимон
 - 1/2 глава червен лук
 - 500 г замразени или свежи вишни (още по-добре ще е ако си купите почистени от костилката)
 - 150 мл готварска незаквасена сметана
 - 2 с.л. захар
 - 2-3 люти чушлета или 1 ч.л. лют пипер
 - няколко стръка пресен кориандър (може и магданоз)
 
Начин на приготвяне:
1. Почистените вишни наситнете. Наситнете и лука и кориандъра. В касерола загрейте 1 с.л. олио, запържете съвсем кратко лука и добавете вишните. Покапете ги с лимоновия сок и поръсете с настърганата най-горна част от кората на плода и захарта. Гответе докато кипнат и отделят вода. Добавете наситнените люти чушлета и сметаната и кипнете отново. Добавете и кориандъра и махнете от огъня.
2. Свинското нарежете на медальони и обтрийте със сол и пипер. Покапете с мазнина и запечатайте на силен огън за по 2 минути от страна. Прехвърлете в тавичка и запечете в предварително загрята на 210 градуса фурна за 10-12 минути. След това оставете да почине за няколко минути.
3. Прехвърлете месото в порции и залейте с вишневия сос. Поднесете с поръска от пресен кориандър.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ