Палак панир - сирене със спанак по индийски
Пържено сирене в масло с пикантен спаначен сос.
Панир е индийско сирене, което се прави с пресечено с лимон мляко, като е прието, че от литър мляко се получава 100 г панир. Той има неутрален, леко накиселяващ вкус, консистенцията му наподобява кашкавал и е основен продукт за индийската кухня. Тъй като в България се намира трудно в хранителната верига, в рецептата можете да го замените с обезсолено бяло саламурено сирене. Срещат се рецепти за палак панир, където вместо панир се използва моцарела. Ако сте ентусиаст, можете да опитате и двата вида.
Необходими продукти:
- 600 г спанак
- 2 зелени люти чушлета
- 400 г панир или моцарела или 350 г бяло обезсолено твърдо сирене
- 100 г + 1 с.л. масло
- 1/2 ч.л. ким
- 4 скилидки чесън
- 10 г пресен джинджифил или 1 ч.л сух
- 2 с.л. лимонов сок
- няколко стръка кориандър
- сол на вкус
- 2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Измийте спанака.
2. Сложете спанака в кипяща вода за 3 минути под капак.
3. Изсипете съдържанието на тенджерата в гевгир и шокирайте със студена течаща вода. Изсипете в купата на блендера.
4. Почистете лютите чушлета от семките и дръжките, нарежете на едро и сложете в купата при спанака.
5. Пасирайте с блендера.
6. Сиренето нарежете на сравнително големи кубчета - колкото обичайна хапка. Ако готвите с истински панир, оставете кубчетата в топла вода, в която сте сипали 1 с.л. лимонов сок. Ако използвате друг тип сирена, просто залейте с лимонов сок.
7. Сгорещете 100 г масло в тиган и запържете в него кубчетата сирене докато хванат коричка, но в средата останат твърди. Махнете от тигана, като оставите останалата мазнина вътре. Тя ше ви потрябва.
8. Рендосайте джинджифила (ако използвате пресен), а чесъна наситнете или минете през преса.
9. Запържете в същия тиган кима, джинджифила и чесъна до позлатяване. Ако е необходимо, добавете още малко масло.
10. Изсипете лютата спаначена смес при подправките, налейте 100-тина милилитра вода и оставете да се готви. Ако трябва - сипвайте още вода. Щом започне да къкри активно, върнете в тигана и сиренето.
11. Оставете да се готви 4 минути. Ако прецените - посолете на вкус. Не забравяйте да мешате почти постоянно.
12. Добавете киселото мляко и лъжица лимонов сок. Можете да използвате и заквасена сметана. Разбъркайте и махнете от огъня.
13. Наситнете кориандъра и поръсете ястието. Сервирайте топло с хляб по избор. Най-добре си купете или омесете наан (нан). Можете да сервирате и купичка бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ