Регистрация

Ориз сансай със зеленчуци и пилешко

Ориз сансай със зеленчуци и пилешко
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4472

Мариновано пиле с карамелизирана кожа, поднесено върху ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 400 г ориз (в оригиналната рецепта е сайтан, но можете да използвате всякакъв по желание)

За ориза:

  • всякакви зеленчуци, в случая стрък бамбук и сухи гъби шийтаке
  • соев сос, сол, бульон, оризов оцет

Маринатата за пилето:

  • соев сос
  • готов териаки сос
  • джинджифил
  • чесън
  • мирин (японско сладко оризово вино)
  • оризов оцет

Начин на приготвяне:

Приготвяне на ориза:

1. Сухите гъби шийтаке трябва да бъдат размекнати/накиснати с вода, преди да се сготвят.

2. Измийте ориза.

3. Сложете нарязания бамбук и гъбите шийтаке, и сега е моментът да добавите зеленчуци по свой вкус – ямс, лук, моркови, японска ряпа и т.н.

4. В зависимост от това как приготвяте обикновено ориза, сложете около половината бульон спрямо водата, която обикновено слагате.

5. Добавете соев сос, отново в зависимост от това колко ориз готвите и личните си предпочитания. Аз добавих грубо около 5 супени лъжици соев сос, на 3 чаши ориз.

6. Оставете да ври.

7. След като оризът е готов, не се изяжда веднага. Вземете голяма купа, сложете сварения ориз в нея, поръсете с малко оризов оцет (не прекалено много!) и малко сол и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура, преди да сервирате.

За маринатата за пилето:

1. Сложете в плик за печене пилето, настърган джинджифил, нарязан чесън, соев сос, мирин и малко оризов оцет.

2. Мариновайте за минимум 2 часа.

Приготвяне на пилето:

1. Сложете пилето с кожата нагоре и намажете малко териаки сос. Изпечете го (във фурна или на скара) на 200 градуса за 10-15 минути, или докато видите, че кожата се карамелизира. Намалете температурата на 100-150 градуса и оставете във фурната за още 30-45 минути, в зависимост от количеството месо, което сте сложили. Мажете нов слой от соса териаки на всеки 10-15 минути, поне два пъти.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. печен
  2. не
  3. гнешко
  4. 200
  5. го
  6. зеле
  7. лимон
  8. лин
  9. 40
  10. 888

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта