Регистрация

Мус с портокали и маскарпоне



Мус с портокали и маскарпоне
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1874

Портокалов крем с топинг от смлян чипс от портокалови корички.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.03.2018

Вкусен и елегантен плодов мус с цитруси правят Лора и Стоян, като скриват в рецептата и техника за приготвяне на домашни портокалови корички за сладкиши. Десертът е интересен и определно ще вдигне сладкарското ви ниво, ако опитате да го направите. Не е труден, но обучава в практични кулинарни техники.

Първо се захващаме с портокаловите кори, които изискват повече от 4 часа за правилното си приготвяне. Портокалите се белят с фина белачка така, че да остане само оранжевата част. Коричките се измиват, пускат се във вряща вода, варят се 2-3 минути и водата се изхвърля. Кипва се нова и операцията се повтаря още два пъти. По този начин се маха горчивината. След това коричките се подсушават и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Прави се захарен сироп от равни количества вода и захар, в него се сипва малко лимонов сок, а после се намазват хубаво коричките. Готвят се 4 часа на 110 градуса, като на втория час се обръщат. След като се охладят, се смилат в кафемелачка и се получава уникално вкусен и ароматен портокалов прах като подправка за сладкиши, салати и меса.

Но в този случай правим десерт, затова докато коричките се сушат, готвим първия крем. Той се прави като портокалов сок, портокалови кори, захар, яйце и жълтъци се кипват до сгъстяване. След това се пресипва в купа и се охлажда за два часа. После кремът се разбива със сирене маскарпоне, отделно се разбива сметана на пяна и след това се обединява с портокаловото маскарпоне. Полученият крем се разделя в индивидуални десертни чашки, които се поръсват с портокалови трохи и по желание се украсяват с цели печени портокалови корички и листенца прясна мента.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта