Регистрация

Маринована агнешка плешка с кисело мляко



Маринована агнешка плешка с кисело мляко
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 845

Печена агнешка плешка във фолио на фурна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Агнешката плешка е главен герой на пролетната празнична трапеза на българина, особено за Великден и Гергьовден, когато този вид месо е символ на тържеството, а и агнетата са още млади и крехки. А как да я приготвите без труд и рискове със сложни рецепти, показва Миро в канала си Готвене за начинаещи с поредната рецепта, където няма място за грешка дори и от неопитни готвачи.

Ден по-рано е добре месото да се маринова. За целта се приготвя марината за агнешко от кисело мляко със сол, червен и черен пипер, пресен джоджен, чесън и олио. Плешката се намазва добре и се прибира в хладилник. За да не омиришете хладилника на чесън, можете да приберете тавата в голям плик или да я омотаете със стреч фолио. После забравете мръвката за денонощие.

Следва с домакинска кърпа да обтриете месото, за да се попие част от киселото мляко, което може да прегори по време на готвенето. Трийте съвсем леко, за да си остане маринатата върху месото. Положете в тава, сипете малко вода и пуснете в нея цели скилидки чесън. На финала подредете парчета масло върху месото и увийте с алуминиево фолио. Пъхнете във фурната, загрята на 160 градуса и печете 2-2:30 часа. Разгърнете фолиото и допечете за още 15 минути на същата температура. А после можете да сервирате - по желание с любимата гарнитура от ориз или булгур, както и с пресни сезонни зеленчуци и чаша червено вино.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта