Регистрация

Кралски сладкиш с бадеми и мас



Кралски сладкиш с бадеми и мас
Трудно   |   Порции 10-12   |   Видяна: 1706

Испански кекс с лимонов аромат и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 06.03.2017

Правим си десерт Текула Мекула, чието име идва от латниски и означава "едно за теб, едно за мен". Това е испански пай с тънка тестена основа и сърцевина от цитруси и смлени на брашно бадеми. Кексът е наричан също Императорки или Кралски, защото е бил любим не не един и два владетеля. 

Първо правим тестото - от смлени в чопър свинска мас с масло, захар и брашно. Добавяме няколко лъжици вода, дозамесваме на ръка, увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилник докато мазничката основа се стегне хубаво.

През това време се захващаме със сърцевината на кекса. За нея правим гъст и ароматен захарен сироп от вода, захар и лимонова кора. Следва да смелим в чопъра стабилно количество бланширани бадеми или поне сурови бадеми без обелка. После разбиваме жълтъци с масло, към тях добавяме бадемовото брашно, обикновено брашно и охладения захарен сироп. Смесваме хубаво всичко заедно. След това вадим от хладилника блата, разточваме го и си избираме такава тава, че да покрием с тънката кора дъното и стените й така, че да се образува кладенче. В него изсипваме бадемовата смес.

Сладкишът влиза в загрятата на 200 градуса фурна за 25 минути, а когато го извадим готов и се охлади леко, следва царствено продължение. Кората му се намазва с разтопено портокалово сладко, което му придава страхотен блясък. За още по-апетитна визия на финала можете да покапете луксозния кекс с разтопен шоколад.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта