Конфитюр от дренки
Мармалад или сладко от дренки.
Необходими продукти:
- 1 кг дренки
- 1,2 кг захар
- 1,5 ч.ч. вода за сиропа (450 мл)
- 2 литра вода за варене на плодовете
Начин на приготвяне
1. Кипнете водата за сиропа и добавете захарта. Разбърквайте докато се получи гъст разтвор.
2. Кипнете 2 литра вода, махнете от огъня и сложете в нея измитите дренки за 15 минути.
3. Отцедете и шокирайте под студена струя течаща вода.
4. Добавете дренките в захарния сос и кипете на умерен огън за 15 минути.
5. Махнете от котлона да се охлади за 20 минути и след това отново върнете за четвърт час. По желание можете да потретите процедурата. Ако сметнете, че мармаладът е прекалено гъст, добавете още вода.
6. Докато сладкото е още топло, разсипете в буркани и запечатайте с капачки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ