Регистрация

Китайски ориз по български

Китайски ориз по български
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 2412

Пържен ориз с яйца, зеле и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Този ориз е моята интерпретация на огромните гарнитури от пържен ориз, които се сервират в китайските рестранти. Той НЕ претендира да има нищо китайско в себе си, а просто да бъде една оризова гарнитура направена с родни продукти, която напомня за онзи автентичен вкус. В друга рецепта готвих ястието с оригинални китайски подправки и продукти и ефектът беше доста по-различен. (Вижте - Пържен ориз с китайски гъби) Ако обаче не сте чак толкова импровизатоски настроени, вижте как се прави китайския ориз по български.

Необходими продукти:

  • 200 г бисерен ориз (китайците само с такъв готвят, ха-ха)
  • 2 яйца
  • 100 г зеле, айсберг или листенца дайкон
  • 4 с.л. олио
  • 100 г гъби от консерва печурки
  • 2 с.л. соев сос (30 мл)
  • 1 с.л. оцет (15 мл)
  • 1 ч.л. захар
  • лют сос на вкус (или лют пипер на люспи)

Начин на приготвяне:

1. Измийте ориза в цедка или гевгир под течаща вода. След това го сложете да ври в 300 мл вода и щом течността е почти абсорбирана, пресипете отново в цедката и измийте под течаща студена вода. Закрепете гевгира върху ръба на тава или тенджера така, че водата да продължи да се отцежда.

2. Нарежете на тънки ленти зелето, а гъбите наситнете на шайби. Пригответе си да ви бъдат под ръка яйцата, соевия сос, захарта, лютичкото и оцета.

3. В дълбок тиган загрейте силно мазнината. Китайците използват чугунени уокове и сортове нелющен ориз, беден на нишесте. Така всяко зрънце стои разделено от останалите при готвене и ястието се меша като просто ориза се подхвърля подобно на палачинки. На майсторите не им е нужно дори и шпатула или друг вид бъркалка. На нас обаче ще ни трябва, така че се заредете с нея предварително.

4. Изсипете ориза в мазнината и бъркайте почти постоянно, защото има шанс да започне да се слепва или да загаря. Колкото по-добре е сварен, толкова повече лепне, затова е добре да го готвим ал денте.

5. Щом видите първото потъмняващо зърно (на около 4-тата минута от пърженето), чукнете едно по едно яйцата при непрестанно бъркане. Добавете гъбите и зелето и гответе още малко. Тук е моментът да кажа, че приготвих такъв ориз с добавка от пресни листенца рукола и сладка царевица от консерва и също стана много добре. Ако имате под ръка – можете да си сложите.

6. След още 3-4 минути готвене яйцето вече трябва да се е изпържило добре. То е мерилото за готовността на ястието. Изсипете оцета, после захарта и соевия сос, а накрая и лютия сос или пипер. Разбъркайте още няколко пъти докато цвета на ястието се уеднакви. Извадете в голяма чиния.

7. Сервирайте като гарнитура или безмесно основно, като поднесете шишенцата с лют и соев сос, защото добавеното количество в ястието е базово, а на някой може да му допадат и по-острите вкусове.

Да ви е сладко!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта