Регистрация

Кекс с круши и джинджифил



Кекс с круши и джинджифил
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1789

Плодов кекс с меласа и сметанов сироп.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 12.10.2017

Апетитен, различен и много ароматен кекс с круши се пече във фурната на Лора и Стоян, като претендира да се превърне в празничен сладкиш с елегантна визия от тъмно тесто с меласа, обгърнало цели парчета карамелизирани круши. А дъхът, който се разгръща от десерта, напомня за коледните сладки. Този кекс е подходящ и за коледен семеен сладкиш, така че си запазете рецептата и за големите преспи.

Първо се почистват и нарязват крушите на полумесеци. Следва да се потопят в разтопено масло с кафява захар в тиган и да се готвят на слаб огън за 10-тина минути. След това се изваждат и подреждат по дъното на кръгла кексова формичка без дупка. Сосът от тигана се запазва.

На следващ етап правим тестото. Първо смесваме брашното със сухите съставки - бакпулвер, канела, джинджифил и индийско орехче. Следва в друга купа да разбием масло на стайна температура с кафява захар. После към него се добавят яйцата, а след това и меласата и млякото. Постепенно се добавя ароматното брашно и щом сместа стане хомогенна, се изсипва внимателно върху крушите. Пече се 1 час на 160 градуса.

С останалия от карамелизирането на крушите сос си правим сос за заливка на кекса, като кипваме отново сместа и добавяме течна сметана. Получава се апетитен карамелен сос, който можете да сипвате върху всяко парче в порцията или пък да покапвате с него чинията, в която сервирате.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта