Карфиол с гъби и пушено сирене
Запеканка с гъби и зеленчуци във винен сос с коричка от пушено сирене и кашкавал.
Необходими продукти:
- 400 г карфиол
- 400 г гъби печурки
- 1 морков
- 1 глава лук
- 20 г масло
- 20 г растителна мазнина за готвене
- 2 палки пушено сирене на кръгчета
- 300 мл пилешки или зеленчуков бульон
- сол и пипер на вкус
- 100 г кашкавал
- 50 мл червено вино
- листенца магданоз или стръкче пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Карфиола измийте и накъсайте на малки цветчета.
2. Моркова нарежете на малки кубчета, а лука - наситнете.
3. Гъбите почистете и нарежете на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им.
4. Сгорещете в тиган с огнеупорна дръжка или тавичка мазнината и запържете в нея лука и моркова. След това добавете маслото и гъбите и гответе още 5 минути на умерен огън. Овкусете със сол и пипер и залейте с виното.
5. Гответе още 3 минути. Добавете бульона и карфиола, разбъркайте и прехвърлете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
6. Запечете за 15 минути. Извадете и разпределете отгоре кръгчетата нарязано пушено сирене. Върнете във фурната на 160 градуса за още 5 минути.
7. Извадете и поръсете с рендосания кашкавал и наситнени листа магданоз или стръкче пресен лук.
8. Поднесете хляб, защото ястието има и апетитно сосче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ