Регистрация

Картофени кюфтета с гъбен сос

Картофени кюфтета с гъбен сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 4048

Пържени картофени хапки с парченца гъбки и млечен гъбен сос - разкошно мезе за бира.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За кюфтетата (12 броя):

  • 1-2 пакета картофено пюре - сметнете да е за четири порции
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. растителна мазнина
  • 4 големи гъби
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 яйца
  • 6 с.л. брашно

За гъбения сос:

  • 4 големи гъби
  • 1 глава лик
  • 2 с.л. растителна мазнина
  • 50-70 грама масло
  • 1/2 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. горещо мляко
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

На кюфтетата:

1. Пригответе пюрето според указанията на опаковката.

2. Нарежете лука на ситно и го запържете в растителна мазнина. Когато започне да покафенява, добавете измитите и наситнени гъби и пържете около 5 мин.

3. Изсипете запръжката при готовото пюре, овкусете със сол и пипер и оставете да се охлади.

4. Разбийте яйцата и ги прибавете към пюрираната смес. След това оформяйте плоски кюфтета, овалвайте ги в брашно и пържете на маслена баня до готовност. Извадете и отцедете върху домакинска хартия.

На гъбения сос:

1. Вече си знаете - лука на ситно и в тигана с мазнина до покафеняване. След това идват наситнените гъби и всичко се пържи заедно този път за 10 минути на умерен огън. 

2. Добавяте маслото, 1/2 лъжица брашно, размесвате хубаво и заливате с прясното мляко. Изчакайте да се сгъсти леко соса за още десетина минути, овкусете със сол и пипер и е съвсем готов.

Сервиране:

1. Толите все още картофени кюфтенца поднесете залети със сос от гъби или пък сосът нека бъде в отделен съд за потапяне. 

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта