Капама от пиле със зелеви сарми
Една рецепта, в която са замесени киселото зеле и пилешкото месо. Доста наподобява на капамата, но се готви много по-лесно и в тенджера под налягане.
Необходими продукти:
- 2 големи кисели зелки
- 1 пиле
- 500 г кайма
- 1 ч.ч. ориз
- 1 глава кромид лук
- джоджен
- ронена чубрица
- сол
- универсална подправка
- червен и черен пипер на вкус
- зелев сок
- 1 к.ч. червено вино
- краве масло
- по желание може да добавите и сурова наденица
- кисело мляко
- олио
Начин на приготвяне:
Хубаво измивате пилето и във вътрешността му слагате 50 г краве масло. Подготвяте си плънката за сармите като запържвате нарязания на ситно лук с ориза. Добавяте каймата и подправките към плънката. Сипвате и червеното вино. След това започвате да свивате сармите. Начинът на нареждане е следния. В тенджера под налягане най-отдолу слагате зелеви листа, в средата пилето и около него редите зелевите сарми и наденицата – на пластове, докато покриете пилето от всякъде.
Накрая завивате отгоре със зелеви листа. Поливате със зелев сок, 4-6 лъжици олио и вода, която да покрие всичко с 4 пръста. Затваряте тенджерата под налягане и след като заври, готвите ястието на бавен котлон около 1-1.30 ч.
Сосът, с който заливате сърмите се приготвя така. В тиган запържвате 3 супени лъжици олио с 2 супени лъжици брашно. Бъркате непрекъснато на не много силен огън, докато сместа стане златиста. След това добавяте към нея 3 супени лъжици кисело мляко и 200 мл вода. Продължавате да бъркате. Добавяте и малко течност от зелевите сарми, за да придобие соса вкуса на ястието. Ако сосът ви стане гъст, няма проблем, добавяте още течност. Въпрос на вкус. Този сос е подходящ за много ястия. Беше много популярен в училищната столова и казармата.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ