Регистрация

Кайма с гъби, сметана и ориз

Кайма с гъби, сметана и ориз
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 602

Подобие на ризото с кайма или пържена кайма с ориз, лук и гъби в сметанов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер - млян
  • 2 с.л. олио
  • 20 г масло
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 400 г печурки
  • сол и пипер
  • 200 г бял ориз
  • 400 мл вода (може и бульон, ако ви се намира)
  • 2-3 с.л. заквасена сметана по желание
  • 200 мл млечна течна незаквасена сметана
  • 100 г кашкавал или друго твърдо сирене от вид по избор

Начин на приготвяне:

1. Лука нарежете на кубчета, а гъбите измийте и нарежете на едро.

2. Сгорещете силно голям тиган с незалепващо покритие и изсипете каймата. Рохкайте докато се разпадне на торхи. Поръсете със солта, черния пипер и мащерката. Разбъркавайте още 2-3 минути и прехвърлете в отделен съд.

3. Сипете олиото в тигана и намалете огъня на умерен. Добавете маслото и щом се разтопи, изсипете лука. Бъркайте 3 минути и добавете гъбите. Минете през преса чесъна и размешайте отново. Оставете да се готви докато водата на гъбите изври на половина.

4. Добавете измития ориз и ръснете сол и пипер. Прибавете и каймата и бъркайте 3-4 минути докато оризът се "оцъкли". След това залейте с вода или бульон (ако бульонът е на кубчета, най-вероятно е много солен - в този случай внимавайте с предходното солене на храната) и сложете капак. Оставете да се готви 25 минути.

5. Добавете сметаната (или двата вида сметана, ако сте решили да ползвате и заквасена). Размешайте и намалете огъня на слаб. Оставете за още 7 минути. Поръсете рендосаното сирене и бъркайте докато се разтопи и се получи апетитна кремообразна текстура. След това можете да сервирате.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта