Регистрация

Италиански зелеви сарми

Италиански зелеви сарми
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 5056

Сарми с кайма, ориз и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава зелено зеле
  • 680 г кайма (говежда, телешка, свинска)
  • 3/4 ч. ч. суров бял дългозърнест ориз
  • 1 пакет масло, осолено и разтопено
  • 1 връзка италиански магданоз, нарязан
  • 1 глава жълт лук, нарязана на тънки колелца
  • 1 яйце
  • 4 скилидки чесън (или 4 кубчета замразен чесън)
  • 2 ч. л. сол
  • 2 ч. л. сос уорчестър
  • 1 ч. л. черен пипер
  • щипка лют червен пипер
  • малко червен пипер
  • 4 ч. ч. пилешки или телешки бульон
  • 1 ч. ч. сок от консерва домати
  • 1 консерва нарязани домати (800 г)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С.

2. Изрежете кочана на зелето хубаво и сложете зелката в дълбока чугунена тенджера с вода. Когато водата заври или се сгорещи, листата зеле ще паднат един по един. Трябват ви около 20 листа. Изрежете твърдата им част и заделете.

3. В голяма купа разбъркайте месото, ориза, разтопеното масло, магданоза, яйцето, чесъна, солта, соса уорчестър, пипера, лютия и сладкия червен пипер. Разбъркайте хубаво.

4. Вземете една шепа месо и направете на малко пънче. Сложете в зелевия лист и навийте на пакет, като подпъхнете краищата. Би трябвало да се получат 10-12 сарми и да ви останат 4-5 листа излишни.

5. В тенджера сложете малко листа от зелето на дъното. Сложете слой лук, добавете 1/2 от доматите. Подредете в редичка сармичките и подредете още няколко листа зеле, да попълнят празните места. Трябва да е добре уплътнено.

6. Прибавете още един слой зелеви листа, лук и останалата половина домати. Подредете и останалите сарми, като уплътнявате със зелеви листа.

7. Налейте бульона, колкото да покрие сармите. Сложете чашата доматен сок, покрийте с още зеле и сложете капака. Тенджерата не трябва да е пълна догоре, защото оризът ще се раздуе, а с него и сармите, така че оставете място.

8. За по-сигурно можете да сложите парче фолио под тенджерата, за да не тече във фурната.

9. Оставете да се пече един час и проверете. Притиснете зелето надолу и ако е сухо, добавете още бульон. Оставете да се готви още час.

10. Когато е готово, оставете да се охлади поне 1/2 час. Когато са горещи, не се усеща добре вкусът.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (4)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта