Регистрация

Зелеви сармички с месна плънка

Зелеви сармички с месна плънка
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 4956

Сарми в зелеви листа с кайма и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма бяла зелка
  • 1 л вода
  • 1 ч.л. сол

За плънката:

  • 400 г нетлъста свинска или телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 100 мл зелев бульон
  • 200 г нарязано зеле
  • 200 г сварен ориз
  • 1 ч.л. сол
  • ¼ ч.л. бял пипер
  • 1 ч.л. риган

За топинга:

  • 1 – 2 с.л. сироп
  • масло или маргарин
  • зелев бульон

За соса:

  • 300 мл от соса, получен в тигана при запържването на продуктите
  • 2 с.л. брашно
  • сметана

Начин на приготвяне:

1. Подрежете зелката откъм стеблото и я сварете в подсолена вода до омекване на листата. Запазете бульона.

2. Сложете сварената зелка в голяма чиния да се отцеди.

3. Отделете едно по едно листата и нарежете най-малките за плънката.

4. Фино нарежете лука и го запържете в малко олио до полупрозрачност, но без да покафенява.

5. Разбъркайте каймата, ориза, нарязаното зеле и подправките на гладка смес. Ако е прекалено гъста, прибавете още от зелевия бульон.

6. Разгънете листата зеле и поставете по 1 пълна с.л. от плънката в единия край. Подпъхнете страничните ръбчета на листото и навийте на руло около пълнежа.

7. Сложете готовите рулца едно до друго в съд за печене и полейте със сиропа и малко мазнина.

8. Печете 1 час на 200°C, като след 30 мин. печене ги обърнете, а от време на време поливайте със зелев бульон.

9. Прецедете соса от тигана и го сгъстете с брашно, смесено с малко вода. Прибавете и малко сметана.

10. Поднесете с варени картофи и пюре от диви червени боровинки.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20-30 мин.
Време за готвене: 1 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта